Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hasiči stále pracujú na rozsiahlom požiari na Záhorí
Zdielať na

Hasiči stále pracujú na rozsiahlom požiari na Záhorí

MALACKY / Hasiči od stredy poobedia zasahujú pri požiari lesa medzi obcami Jakubov a Láb v okrese Malacky. Počas zásahu sa zranil jeden dobrovoľný hasič, ktorého ošetrili na mieste a mohol pokračovať v práci.

Vďaka tomu, že sa požiar na Záhorí podarilo hasičom lokalizovať, neohrozil zásobníky ropy a plynu na Záhorí. "Požiar sa podarilo lokalizovať a nerozšíril sa do širokého okolia a okolitých obcí," povedal miniter vnútra Róbert Kaliňák s tým, že k efektívnosti zásahu vo veľkej miere prispeli aj dobrovoľní hasiči.

Podľa ministra vnútra musela byť nasadená aj ťažká technika, ktorá mala zabrániť tomu, aby stromy nezavalili hasičov.

Požiar zasiahol plochu približne 3 x 1 kilometer. Pri udalosti zasahovalo takmer 110 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 70 kusmi hasičskej techniky. Momentálne v oblasti zasahujú hasiči v troch zásahových úsekoch, situáciu však komplikuje silný vietor.

Pri udalosti zasahujú hasiči z Bratislavského, z Trnavského, z Nitrianskeho a z Trenčianskeho kraja z takmer 30 hasičských staníc a dobrovoľní hasiči z niekoľkých obcí Trnavského kraja.

Požiar, ktorý už hasiči lokalizovali, sa momentálne snaží zlikvidovať 133 hasičov so 70 kusmi hasičskej techniky a vrtuľník Letky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Pod kontrolu ho dostali ešte v stredu po 21.00 hodine, avšak práca hasičov sa tým neskončila. V noci ešte hľadali a dohášali skryté ložiská.

Požiar sa stále nepodarilo úplne uhasiť. Rizikom boli aj podzemné úložiská ropy a plynu neďaleko epicentra požiaru. 
Profesionálni aj dobrovoľní hasiči bojovali s požiarom viac ako 20 hodín. Plocha, na ktorej sa požiar rozšíril sa od noci zdvojnásobila. Oheň zachvátil 77 hektárov lesa. 
Hasiči po lokalizácií už len dohášali skryté ohniská. Požiar v lese zanechal jasnú stopu. Na miestach, ktoré ešte pred pár dňami boli zelené, teraz inú ako čiernu farbu nenájdete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy