Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
DOKUMENT: Lekári odmietajú obhliadky zosnulých
Zdielať na

DOKUMENT: Lekári odmietajú obhliadky zosnulých

BRATISLAVA / Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou kolabuje systém prehliadok mŕtvych tiel. TV JOJ sa hlásia rodiny, ktoré prišli o svojho blízkeho a na lekára museli čakať v prítomnosti mŕtvoly aj osem hodín. Zatiaľ má štát problém s prehliadaním mŕtvych na Považí, o pár dní ma nastať fatálny stav v ďalších krajoch.

TV JOJ získala dokument, ktorý naznačuje, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostivosťou vedel o hroziacom stave už pred dvomi mesiacmi. Hrozbu neodvrátil.

Plné znenie listu, ktorý koluje medzi lekármi na Považí

​Oznam, pod ktorým nik nie je podpísaný, no z obsahu je zrejmé, že je formulovaný ako výzva lekárom na odbor. Hovorí obvodným lekárom na Považí, aby nevykonávali prehliadky mŕtvych počas ordinačných hodín a počas služby na pohotovosti. Dôvod? Tamojší lekári podali výpovede zo zmlúv o prehliadkach mŕtvych a z poverenia na takýto výkon.

Čo presne to znamená zažil aj pán Ľubomír. V Púchove mu počas víkendu zomrela mama. Obvodný lekár na prehliadku mŕtveho už neprišiel, lebo aj ten vypovedal s Úradom pre dohľad zmluvu aj poverenie. Od soboty sa k papierom potrebným pre pochovanie mamy dostal až v utorok, keď mu list o prehliadke pár hodín pred pohrebom orazila lekárka v Trenčíne.

O tom, čo na Považí nastane informovali lekári z Púchova, z Ilavy a z Považskej Bystrice priamo centrálu Úradu pre dohľad už pred dvomi mesiacmi, aby stav začal riešiť. Predseda Úradu pre dohľad Tomáš Haško tvrdí, že lekári svojim rozhodnutím konajú nezákonne.

Prečo lekári odmietajú prehliadky mŕtvych? 

Úrad pre dohľad ešte v rokoch 2005-2006 zazmluvnil obvodných lekárov, pediatrov a lekárov slúžiacich na pohotovosti k prehliadkam mŕtvych zmluvami a povereniami na výkon. Malo ísť o prechodné dvoj-trojročné obdobie, no stav trvá dodnes.

Štát nevyriešil stav, že k mŕtvym utekajú obvodní lekári počas ambulantných hodín, v ktorom zo zákona musia byť pre živých pacientov. Takýmto konaním sa rozhodla časť lekárov úrady donútiť k zmene. To vyplýva z dokumentov, ktoré má TV JOJ k dispozícii. Podľa hlavnej odborníčky pre všeobecných lekárov ide ale o krok skupiny doktorov, ktorý považuje za nekorektný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy