Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovenský pozemkový fond začierňuje údaje v zmluvách, odborníci nie sú jednotní, či protizákonne
Zdielať na

Slovenský pozemkový fond začierňuje údaje v zmluvách, odborníci nie sú jednotní, či protizákonne

BRATISLAVA / Televízia JOJ v sérii reportáží upozorňovala na to, že Slovenský pozemkový fond nezverejňuje zmluvy tak, ako by mal. Verejnosť tak podľa názoru právnikov nemá možnosť kontrolovať, či s majetkom štátu nakladá tento úrad rozumne a hlavne eticky.

Slovenský pozemkový fond už roky na internete zverejňuje zmluvy, kde však napríklad pri reštitučných pozemkoch začierňuje cenu. Myslia si, že cena pozemku je osobný údaj, a tak je utajená. Je to však protizákonné, ako tvrdia právnici, niektorí poslanci či aliancia Fair play.

Po upozorneniach redaktor TV JOJ  zisťoval, či sa niečo zmenilo. Našiel zmluvy, ktoré už cenu začiernenú nemajú. Zdalo by sa, že pozemkový fond začal zmluvy zverejňovať transparentnejšie. Omyl. Takto situáciu okomentovali: "Vzhľadom na skutočnosť, že údaje sú v zmluvách anonymizované manuálne, nemožno vylúčiť, že v ojedinelom prípade mohlo dôjsť k prípadnému zlyhaniu ľudského faktora. V prípade označenia konkrétnej zmluvy fond bezodkladne zjedná nápravu vo veci." Čiže sa nezmenilo nič. To len človek, ktorý fyzicky cenu začierňuje, tak v objavených zmluvách neurobil. Omylom. Navyše ak zistia v ktorých, dodatočne cenu utaja.

Podľa ministerky spravodlivosti sa začierňovať v zverejňovaných zmluvách nemá. Napriek tomu sa tak deje. Aby sa tak nedialo, neurobí ministerka nič. "Nemáme naozaj vôbec žiadne oprávnenie voči ktorýmkoľvek inštitúciám, pokiaľ ide o aplikáciu. Ja môžem dať akurát tak dobre mienenú radu, ale to je tak všetko," vysvetľuje Lucia Žitňanská. Podľa ministerky pôdohospodárstva im to však zákon vyslovene ukladá.  Čiže ani ministerky v tomto nie sú jednotné. Môžeme tak hovoriť o právnej neistote. Zsolta Simona situácia hnevá: "Nominanti tejto vlády si robia posmech z týchto zákonov, pretože začierňujú a nezverejňujú tieto údaje. Ako zabezpečuje táto vláda transparentnosť?"

Zdá sa, že ani na vláde nie je vôľa, aby si verejnosť mohla skontrolovať, ako fond nakladá s majetkom štátu. Riešenie je v nedohľadne, no podľa Petra Kunderu z Aliancie FairPlay je jedna možnosť: "Vyriešiť to môže novela infozákona, ktorú pripravuje ministerstvo spravodlivosti."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy