Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Harabin svoju situáciu prirovnal k znásilnenej žene
Zdielať na

Harabin svoju situáciu prirovnal k znásilnenej žene

BRATISLAVA / Pred disciplinárny senát sa Harabin postavil za slová, ktoré adresoval predsedníčke najvyššieho súdu ešte v roku 2015. Senát ho už za tieto slová raz oslobodil, odvolací súd mu ale prípad vrátil s tým, že nebola vypočutá svedkyňa. Tá mu urážky vrátila.

V utorok sa konalo ďalšie disciplinárne konanie Štefana Harabina, pri ktorom tentokrát vystúpila aj predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová. Na jej adresu Harabin smeroval urážky "svojim spôsobom je to chudera" a navrhol je psychiatrické a psychologické vyšetrenie.

Švecová mu v utorok urážky opätovala. "Oslovujme sa chudák, chudera. To sa Vám páči? Chudák, Harabin." Následne sa bránila, že chcela len poukázať na to, či by sa mu páčilo, keby sa nazývali chudák, chudera. Harabin pohotovo reagoval, "Som zvedavý, či Bajánková podá za toto disciplinárku aj na Švecovú." Podobne to vyzeralo aj v máji minulého roka, keď senát pojednával prvýkrát. Predsedníčku súdnej rad,Janu Bajánkovú, a predsedníčku Najvyššieho súdu vtedy Harabin nazval juristútkami, ktoré činia spravodlivosť na pokyn politikov. Včera svoju obhajobu oprel o to, že chcel Švecovej v podstate iba pomôcť.

V záverečnej reči svoju situáciu prirovnal k znásilnenej žene, ktorá je súdená za to, že sa bránila a vraj by mu mala byť udelená Nobelová cena za ochranu sudcovského stavu. Harabin spokojný opustil utorkové konanie. Po takmer ôsmich hodinách senát rozhodol v jeho prospech. Naďalej si drží bilanciu, zo šiestich disciplinárnych konaní ho už zo štyroch oslobodili. "Vyhrala súdna nezávislosť. Keby sa pripustil opak, tak to znamená, že zachviľu by boli aj tí disciplinárni sudcovia stíhaní. To už je potom špirála, ktorá nemá konca kraja," hovorí nadmieru spokojný Harabin. Podporiť ho prišiel aj jeho fanklub, ktorý kládol novinárom nepríjemné otázky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy