Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Fico zbúral Radičovej kryt. Dielo má tisícovú hodnotu
Zdielať na

Fico zbúral Radičovej kryt. Dielo má tisícovú hodnotu

BRATISLAVA / Od smti slovenského zbojníka a národnej legendy Juraja Jánošíka uplynulo 300 rokov. Premiér Róbert Fico pri tejto príležitosti nechal oslobodiť Jánošíka vo svojej pracovni. Ide o dielo od národného umelca Ignáca Bizmayera, ktoré Iveta Radičová pred dvoma rokmi nechala zakryť sadrokartónom.

Robert Fico plastiku symbolicky oslobodil. Stalo sa tak pri príležitosti 300. výročia obesenia Juraja Jánošíka. "Nepochopil som, keď som v roku 2012 prišiel druhýkrát na úrad vlády, prečo táto nádherná plastika bola prekrytá," povedal. 

Demižón a mŕtva ovca

"Plastika bola nainštalovaná komunistickým predsedom vlády Colotka. Zobrazovala skupinku, ktorá v jednej ruke držala mŕtvu ovcu a druhý chlap mal cez plece demižón," uviedla expremiérka Iveta Radičová. Cena steny s osvetlením a stavebnými prácami vtedy stála úrad vlády takmer 2 700 €. 

"Viete si predstaviť, že by David Cameron, Tony Blair alebo Gordon Brown prekryli sochu Robina Hooda bielou plachtou? Myslím si, že máme tak málo legend. je to legenda, na ktorej boli vychovávané celé generácie. Je to úplne smiešne, aby sme možno sa hanbili sedieť pod Jánošíkom...," obhajuje odstránenie steny Fico.

Osud tohto diela od národného umelca mohol byť aj horší. "Pôvodný plán bol, že sa to malo vysekať zo steny. Lenže nakoľko je to dosť hlboko osadené, tak sa pristúpilo takto k tomu,že to zakryli, " uviedol Peter Loviška, pracovník údržby na úrade vlády.

Socha sa na úrade vlády nachádza približne tridsať rokov. A diela Ignáca Bizmayera sú v hodnote tisícok eur. Premiérov vzťah k Jánošíkovi je všeobecne známy a je rád, že táto majolika bude opäť skrášľovať priestor, v ktorom prijíma návštevy. "Je to zaujímavé dielo. Keď sa niekto vyzná v tejto oblasti, tak vie, že Ignác Bizmayer je uznávaný autor. Ja na tej plastike nevidím nič, čo by ma rušilo, ale niekoho asi rušilo," dodáva Fico.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy