Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTOGALÉRIA: Slovensku vládne aprílové počasie. Modré nebo vystriedali snehové metelice
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Slovensku vládne aprílové počasie. Modré nebo vystriedali snehové metelice

BRATISLAVA / Bratislava zažila v stredu dopoludnia výdatnú snehovú chumelicu, aká sa aj počas zimy vyskytuje v hlavnom meste len občas. Podobne je na tom väčšina územia Slovenska, najmä západ a stred. Na východe je pod mrakom a zrážky sú prevažne len dažďové.

Na väčšine nášho územia očakávame počas celej stredy sneženie, iba v nížinách stredného a východného Slovenska to môže byť prechodne aj dážď. Na severe ide o skutočne výdatné sneženie, pri ktorom môže za celý deň spadnúť do 10  až 15 centimetrov snehu. Na návetriach Nízkych a Vysokých Tatier pribudne až do 30 centimetrov nového, ťažkého snehu. Pocitovú teplotu značne znižuje silný vietor prúdiaci od severu na západ a východ, s priemernou rýchlosťou do 40km/h, v nárazoch až do 75km/h. Ten bude na horských priechodom komplikovať dopravu, treba počítať so závejmi a snehovými jazykmi.

Ak sa tešíte na dobrú lyžovačku, meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová to optimisticky nevidí: "Aj keď sa po výdatnom snežení podmienky na lyžovanie veľmi zlepšili, na horách hrozí búrlivý vietor až víchrica, vhodné počasie na lyžovanie teda nebude".

V priebehu celej stredy bude pokračovať nepríjemné veterné počasie so zrážkami. Situácia sa začne zlepšovať až v noci, keď budú zrážky postupne slabnúť. Vietor ustane až vo štvrtok. Podstatná zmena však nepríde, bude naďalej chladno. Teploty od 0 do 9°Celzia sú pritom typické skôr pre február, nie pre druhý jarný mesiac.

Zlepšenie možno očakávať až počas víkendu, no aj tak vystúpi teplota maximálne len slabo nad 10°Celzia.

Dramatická situácia bola na Pezinskej Babe, kde pre súvislú vrstvu kašovitého snehu premávka skolabovala.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212334958200179&set=gm.1385125411605979&type=3

Takéto video z Malaciek poslala na facebook noviny.sk Májka Brandisová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy