Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čoraz viac rodičov odmieta zaočkovať deti, hrozí riziko širenia infekčných chorôb
Zdielať na

Čoraz viac rodičov odmieta zaočkovať deti, hrozí riziko širenia infekčných chorôb

BRATISLAVA / Povinné očkovanie pre svoje deti aj minulý rok odmietli stovky rodičov. Situácia sa zhoršila najmä v Bratislavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Základné očkovanie dostalo iba necelých 94 percent detí. 

Kolektívna imunita už nie je dostatočne funkčná. "Rodičia, ktorí odmietnu očkovanie, neohrozujú iba svoje deti, ale aj iné deti," povedala Martina Merková, hovorkyňa ÚVZ. Tie, ktoré z rôznych dôvodov očkované byť nemôžu. Práve preto je dôležitá  kolektívna imunita. 

V Bratislavskom kraji už kleslo percento očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke, na hranicu deväťdesiatich percent. "Fakt, že sa niektoré ochorenia nevyskytujú, vedie ľudí k domnienke, že na ne nemôžu ochorieť. Ale nemôžu na ne ochorieť práve vďaka očkovaniu. Platí, že ak je 95 zaočkovaných, ani tých 5 percent by ochorieť nemalo. Ako náhle to percento klesá, riziko sa zvyšuje. Bohužiaľ, Bratislavský kraj patrí k tým najhorším čo sa percenta týka," informuje Meerková.

Vedľajšie účinky

Rodičia sa povinnému očkovaniu bránia, pretože sa obávajú vedľajších účinkov. V minulosti sa očkovanie spájalo s ojedinelými prípadmi trvalých neurologických poškodení. 

Dnes sú už ale podľa Svetovej zdravotníckej organizácie očkovacie látky bezpečné. A lekári majú navyše povinnosť akékoľvek komplikácie hlásiť. 

V prípade vážnejších problémov môžu úrady okamžite zasiahnuť. V roku 2011 sa na Slovensku objavilo niekoľko vážnejších reakcií na očkovanie proti detskej tuberkulóze - vriedok na pleci, alebo hnisanie uzlín v podpazuší.  Ministerstvo zdravotníctva zareagovalo tak, že od 1.1.2012 toto povinné očkovanie zrušilo. Ďalších 10 ochorení však na zozname ostáva a je dôležité, aby rodičia očkovali svoje deti. Inak bude kolektívna imunita klesať aj ďalej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy