Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na tuberkulózu ľudia stále aj umierajú, ak nedodržia pokyny svojho lekára
Zdielať na

Na tuberkulózu ľudia stále aj umierajú, ak nedodržia pokyny svojho lekára

BRATISLAVA / V Bratislave sa koná medzinárodná konferencia, ktorej hlavnou témou je tuberkulóza a rezistentní pacienti, u ktorých antibiotiká nezaberajú. Na Slovensku sa v súčasnosti na toto ochorenie lieči viac ako 300 ľudí.

Viac ako 600 odborníkov z celej Európy na dva dni obsadilo Slovenské národné divadlo v Bratislave. Ústrednou témou je tuberkulóza.

Experti chcú do roku 2030 znížiť počet ochorení na toto ochorenie na nulu. Práve Slovensko je vraj ukážkovou krajinou, kde každoročne počet chorých ubúda.

"Áno, my máme len 315 pacientov a z toho je len sedem takých, ktorí sú voči liečbe rezistentní," potvrdil lekár Ivan Solovič.

Nevyliečení pacienti

Rezistentní voči liečbe podľa odborníka sú len z dôvodu, že pokyny lekárov nedodržiavajú alebo liečbu ukončia predčasne. U takých pacientov ale následky môžu byť fatálne. Navyše nakaziť môžu aj ďalších.

"Áno, končí to u nich smrťou. A áno, jeden nakazený môže nakaziť aj desať ďalších. Ale my napríklad vieme, že ak je niekto chorý treba ho dohľadať a liečiť každého, kto s ním príde do kontaktu," dodáva Solovič.

Očkovanie detí

Účinnou zbraňou proti tuberkulóze u nás je povinné očkovanie malých detí.

"Slovensko je jednou z krajín, kde liečenie je skutočne ukážkové. Čo sa týka prevencie, tá sa musí zlepšiť aj v iných štátoch. Vzdelávať musíme viac aj lekárov," pripustila regionálna lekárka pre Európu zo Svetovej zdravotníckej organizácie Zsuzsanna Jakab.

"Napríklad v Londýne je teraz tuberkulóza veľmi rozšírená. A vieme, že Slovákov tam žije veľa," informuje Solovič.

Nový liek

Pre pacientov, ktorí pokyny lekárov nerešpektujú alebo sú zo sociálne znevýhodneného prostredia a ochorenie má u nich recidívu, je k dispozícií nový liek. V Európe je dostupný len mesiac.

"Vďaka novému lieku sa liečba skrátila z 24 mesiacov na deväť. Považujeme to za veľký úspech," konštatuje podpredseda Medzinárodnej únie proti tuberkulóze Jose Luis Castro.

"Áno, uvažujeme aj my, že dvom pacientom u nás nasadíme túto novú liečbu. Je to pre tých pacientov, čo liečbu nedodržiavajú. U nás sa lieči tuberkulóza štandardne tak šesť mesiacov," uzatvára Solovič.

V Bratislave sa koná konferencia, ktorej ústrednou témou je tuberkulóza, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy