Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Boj o škôlky: rodičia v Ružinove čakali na zápis od štvrtej ráno
Zdielať na

Boj o škôlky: rodičia v Ružinove čakali na zápis od štvrtej ráno

BRATISLAVA / Niektorí rodičia sú ochotní prísť do materskej školy v deň zápisu aj o štvrtej hodine ráno, len aby dostali miesto pre svoje dieťa. Stalo sa to aj v bratislavskom Ružinove. Ani doterajšie vládne opatrenia nepomohli, škôlky sú preplnené.

Rodičia čakali na zápis svojich detí do materskej školy od skorých ranných hodín. Niektorí sem prišli už o štvrtej dúfajúc, že by im to mohlo pomôcť získať miesto v škôlke.

Ak ich neprijmú, musia platiť v súkromných škôlkach aj niekoľko sto eur mesačne, požiadať o pomoc s varovaním rodinu alebo odísť z práce.

Ťažšie ako na vysokú školu

Medzi rodičmi už koluje vtip, že dostať sa do materskej škôlky je dnes ťažšie než dostať sa na vysokú. "V tomto roku ministerstvo v rámci dvoch výziev obciam poskytlo 15 miliónov eur na rozšírenie nových kapacít," uviedol minister školstva Peter Plavčan.

"Počkajme si na rozpracovanie Programového vyhlásenia vlády a mojou ambíciou je, aby to tak bolo," reagoval minister na otázku, či po dotácii bude garantované miesto pre deti od troch do šiestich rokov.

Nárok na finančnú pomoc

Opoziční poslanci navrhujú, aby miesto v škôlke obec garantovala práve týmto deťom. Ak sa tak nestane, nech im poskytne finančnú pomoc na súkromnú škôlku. "Tento návrh treba zvážiť. Je potrebné prepočítať finančné dopady," dodal Plavčan.

V jednej z materských škôl v Ružinove zatiaľ nevedia, koľko detí odmietnu. Hoci zápis len začal, už teraz vedia, že dopyt bude vyšší než ich kapacity.

"Momentálne máme v Ružinove v materských školách 2 172 detí a sme obsadení na prasknutie. V Ružinove je s trvalým pobytom 2 541 detí vo veku od troch do šiestich rokov," uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Ružinov Marianna Šebová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy