Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo posunulo termín zápisov na apríl, dôvodom sú nezrelé deti
Zdielať na

Ministerstvo posunulo termín zápisov na apríl, dôvodom sú nezrelé deti

BRATISLAVA / V týchto dňoch sa mali budúci prváčikovia chystať na zápis do základných škôl, ale tento rok dostanú dva a pol mesiaca k dobru. Zápisy na žiadosť samotných učiteľov presunuli na apríl.

"Očakávame, že tento dvaapolmesačný posun zníži počet detí, ktoré by mali odklad povinnej školskej dochádzky," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Príliš skoro

Zápisy na žiadosť učiteľov presunulo ministerstvo školstva na apríl. Hodnotiť či dieťa je alebo nie je schopné nastúpiť do školy sedem mesiacov pred začiatkom školského roka, bolo podľa nich príliš skoro.

"Na prelome januára a februára sme videli veľa detí, ktoré boli nezrelé vo všetkých oblastiach. V rozumovej, v citovej aj sociálnej oblasti.v apríli je ten obraz reálnejší," uviedla psychologička Daniela Adamčíková.

Posun odľahčí poradne

Posunutie zápisu do základných škôl odľahčí aj pedagogicko-psychologické poradne, ktoré v januári zažívali nápor 5-ročných škôlkárov. "Poradne boli tak vyťažené, že informácie do škôl prichádzali neskoro. Aj tomu rodičovi bude viac jasné za tie tri mesiace, či tam školská zrelosť je," uviedla riaditeľka základnej školy SNP v Bratislave Erika Drgoňová.

Väčšina detí už vie čítať a písať pred nástupom do školy. "Nevedia sedieť 45 minút, majú problém s jemnou motorikou a logopedické problémy," uviedla psychologička. Podľa odborníkov si deti musia vedieť zbaliť školskú tašku či používať príbor.

Zaostávajú

Vysoký počet detí s odkladom nástupu do školy nie je iba problém skorých zápisov. Riaditeľka školy z Bratislavy tvrdí, že oň často žiadajú samotní rodičia.

Najmä v prípade tých mladších detí - májových, júnových, alebo júlových, ktoré za staršími spolužiakmi trochu zaostávajú. "V prvom ročníku je rozdiel medzi deťmi veľký a postupne sa vyrovnáva," dodáva riaditeľka základnej školy SNP v Bratislave.

Ale aj mladšie deti svojich rovesníkov rýchlo dobehnú, preto by sa rodičia ničoho nemali báť. Pri zápise im učitelia tiež radi poradia, čo by ešte budúci prváčik mal do septembra zvládnuť. O termínoch zápisu budú základné školy informovať oznamom na dverách, alebo na webových stránkach v dostatočnom predstihu.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy