Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Michail Gorbačov sa stal čestným občanom mesta Košice
Zdielať na

Michail Gorbačov sa stal čestným občanom mesta Košice

KOŠICE / Bývalý sovietsky prezident, strojca perestrojky a novej kultúry v komunistickom režime Michail Gorbačov sa stal čestným občanom mesta Košice. Na žiadosť slovenského exprezidenta Rudolfa Schustera.

Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov sa stal čestným občanom mesta Košice na popud slovenského exprezidenta Rudolfa Schustera.

Vo svojom prejave na Mestskom zastupiteľstve Schuster uviedol, že Gorbačov sa o mesto začal zaujímať na základe toho, že sa zaujíma o históriu svojej rodiny. Jeho otec v roku 1945 oslobodzoval mesto Košice.

Rudolf Schuster taktiež uviedol, že ak mu to dovolí zdravotný stav, Gorbačov príde v máji na návštevu mesta. Schuster chce pozvať na návštevu mesta aj bývalého amerického prezidenta Georga Busha, u ktorého bol dvakrát na návšteve. 

Primátor Richard Raši uviedol, táto udalosť pomôže Košiciam sa zviditeľniť.

Rudolf Schuster na mestskom zastupiteľstve:

TV JOJ

Sloboda a demokracia

Verejné ocenenie Čestný občan mesta Košice udelili Michailovi Sergejevičovi Gorbačovovi za "presadzovanie myšlienok slobody a demokracie, za reformné rozhodnutia, ktoré viedli k politickým a spoločenským zmenám, za mierové posolstvo, ktoré je životným princípom Európanov i Košičanov."

Poslanec Otto Brixi mu oponoval, že mesto by malo oceňovať aj ľudí, ktorí niečo významné urobili nielen pre mesto, ale aj z globálneho hľadiska.

Návrh v rozpore so štatútom mesta

Poslanec Alfonz Halenár sa pýtal, či Gorbačovov otec oslobodzoval Košice v roku 1945 alebo 1968. Poslanec Bernard Berberich podotkol, že návrh je v rozpore s mestským štatútom na udelenie ocenenia, kde sa výslovne uvádza, že ocenenie môže získať len človek, ktorí sa zaslúžil o rozvoj mesta, jeho propagáciu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy