Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusi klamali o auguste 1968. Len si tým škodíme, priznávajú niektorí
Zdielať na

Rusi klamali o auguste 1968. Len si tým škodíme, priznávajú niektorí

MOSKVA / Škodíme sami sebe. Tak na sporný dokument o invázii armád Varšavskej zmluvy reagujú ruské noviny Gazeta. Film v máji odvysielala štátna televízia a podľa historikov je plný nepresností a prekrúcania faktov. Vyvolal aj oficiálne protesty slovenskej a českej diplomacie.

Dokument, ktorý odvysielala ruská stanica Rossija 1 hovorí, že Varšavská zmluva bránila sovietskych spojencov pred agresívnou Severoatlantickou
alianciu.

Invázia v auguste 1968 bola nutná, pretože sa v krajine chystal ozbrojený prevrat.

Historici už označili dokument za ukážku, prekrúcanie faktov a novodobú ruskú propagandu. Podobne to vidia aj niektoré miestne médiá

Prepísané dejiny

"Dokument zapadá do línie konfrontácie so Západom. Škodí však viac nám Rusom, ako Čechom a Slovákom," napísala Gazeta.ru.

Noviny pripomínajú, že počas invázie zahynulo vyše sto obyvateľov Československa.

Mnohí predstavitelia vtedajšej moci skončili v base a šéfa komunistov Alexandera Dubčeka, ktorý presadzoval demokratizáciu režimu, zosadili.

"Inváziu odsúdil posledný prezident Sovietskeho zväzu Michael Gorbačov i jeho nástupcovia Boris Jelcin a Vladimír Putin," pripomína Gazeta. Autor článku sa odvolal aj na nemenovaného európskeho diplomata, ktorý dokument videl a označil ho za hanbu Ruska a pokus prepísať dejiny.

Pozrite si dokument Varšavská zmluva - odtajnené fakty, ktorý odvysielala ruské štátna televízia:

Putin sa bojí

Ruský politológ Fjodor Lukjanov tvrdí, že dokument nie je prekvapením. A to aj napriek tomu, že vyvolal protesty českej aj slovenskej diplomacie. "Nebol to pohľad na vtedajšie udalosti z hľadiska histórie. Išlo o pohľad z hľadiska dnešnej politickej línie, keď sú hrozbou rôzne oranžové revolúcie a vnútorná podvratná činnosť," vysvetlil s narážkou na údajné obavy Kremľa z prevratu.

Lukjanov je presvedčený, že prezidenta Vladimíra Putina vystrašil prozápadný prevrat na Ukrajine.

Fico a sankcie

Gazeta pripomína, že napriek oficiálnym protestom proti zmanipulovanému dokumentu o udalostiach v Československu z roku 1968, premiér Robert Fico nezrušil návštevu Moskvy.

Naopak, pred dnešnou schôdzkou s Vladimírom Putinom opäť hovoril o potrebe zrušenia sankcií voči Rusku. Tie uvalila Európska únia za úlohu, ktorú zohráva Moskva v konflikte na Ukrajine.

Návštevu Roberta Fica v Moskve monitoruje reportér Michal Rybanský:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy