Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na pohreb Vasiľa Biľaka (†96) prídu vysokí komunistickí funkcionári
Zdielať na

Na pohreb Vasiľa Biľaka (†96) prídu vysokí komunistickí funkcionári

BRATISLAVA / Napriek tomu, že ho poznali milióny ľudí, ktorých životy svojím politickým pôsobením aj výrazne ovplyvňoval, si rodina Vasiľa Biľaka želá pokojný pohreb v kruhu rodiny a jemu blízkych ľudí. A to blízkych aj ideovo. Na pohreb bývalého komunistického pohlavára totiž prídu aj bývalí vysokí komunistickí funkcionári, aj zo zahraničia. Na rozdiel od novinárov ich rodina na pohrebe bude akceptovať.

Na zjazdoch tlieskal aj sám sebe

Keď dnes už zosnulý Vasiľ Biľak, v časoch svojej neoblomnej moci, dokázal svojimi prejavmi na zjazdoch Komunistickej strany vyvolať burácajúci potlesk svojich kolegov, tlieskajúci dav ho vždy strhol tak, že tlieskal aj sám sebe.

Podobné zjazdy sa donekonečna niesli v duchu odhodlaných ideí marxizmu a leninizmu, ktorým bol Biľak natoľko oddaný, že ho za príklad národu dával aj prezident ČSSR Gustáv Husák.

"Z takého proletárskeho chlapca, tam kdesi z dediny kde líšky dobrú noc dávajú, vychovala strana skvelého komunistu, vynikajúceho straníckeho pracovníka, bojovníka, ktorý i dnes vo vedení  našej strany i štátu zohráva veľmi pozitívnu a konštruktívnu úlohu," toto boli slová  Gustáva Husáka na 14. zjazde KSČ v roku 1971. Husák bol slovenský politik a prezident ČSSR.

Smútočné kondolencie z celého sveta

Aké "plamenné reči" pripravujú na poslednú rozlúčku s týmto prvým tajomníkom Ústredného výboru KSS, jeho dodnes žijúci kolegovia je zatiaľ tajomstvom. "Na pohrebe vystúpia určite niektorí jeho spolupracovníci, ktorí sa zúčastnia tohto smútočného aktu," myslí si zať Vasiľa Biľaka Jozef Ševc, ktorý pre televíziu JOJ prezradil, že rodina už dostáva smútočné kondolencie.

A to nie len od štátnych funkcionárov bývalého režimu, ale aj krajín bývalého Sovietskeho zväzu a dokonca aj od terajších predstaviteľov Ruskej dumy a aktívnych európskych politikov.  "Tí, ktorí sa dopočuli správu o smrti Vasiľa Biľaka, vyjadrovali počas celého dňa úprimnú sústrasť," dodal Jozef Ševc.

Na pohrebe aj vysokí komunistickí funkcionári

Podľa informácií televízie JOJ, pri rakve zosnulého budú už v utorok 11. februára naozaj vysoké bývalé komunistické šarže. Nepochybne padnú tiež vety vtedajších časov, o ktorých dnes politológovia učia svojich žiakov, keď im vysvetľujú o čom boli zjazdy KSČ.

"Keď sa pozrieme napríklad na to, ako sa pozerali na náboženstvo. To bolo podľa nich iluzórnym slnkom, okolo ktorého sa človek otáča dovtedy, kým sa nezačne otáčať sám okolo seba," číta zo starej knihy pedagóg a politológ Martin Klus.

A práve aj pre tieto vety nikto nemôže očakávať, že Vasiľ Biľak bude mať v utorok cirkevný pohreb. "Keď uplynie čas, tak bolesť prebolí. A Vasiľovi bude patriť dôstojné miesto v histórii," podotkol jeho zať Jozef Ševc.

Majetok Vasiľa Biľaka

Hovorí sa, že nebohý komunistický funkcionár Vasil Biľak po sebe zanechal pomerne slušný majetok. Jeho presná hodnota sa v súčasnosti vyčísliť nedá, no dá sa odhadnúť. Stačí sa pozrieť na vilu v ktorej posledné roky žil. Ako vplyvný funkcionár zarábal viac ako dobre. A mal aj iné nadštandardné výhody.

"Prvý tajomník UV KSS to bol Biľak v roku 1968, mal plat 8 000 + ďalších 8 000 boli nezdanené čiastky na výkon funkcie," upresnil historik PhDr. Stanislav Sikora PhD. VIAC SI PREČÍTAJTE V ČLÁNKU.

Kto bol Vasiľ Biľak

Počas Pražskej jari bol 1. tajomníkom ÚV KSS, patril k vedúcim predstaviteľom konzervatívnych síl v KSČ, podporoval sovietsku intervenciu. Podľa historikov bol Vasil Biľak jedným zo signatárov tzv. Pozývacieho listu, na základe ktorého vstúpili vojská Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 do Československa. Išlo o príslušníkov armád Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Poľska a Bulharska.

Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, ktorý komunistická strana označovala tiež ako vstup spojeneckých vojsk, mal krycí názov Dunaj. Vojská Nemeckej demokratickej republiky sa mali taktiež zapojiť do invázie, nakoniec bola ich účasť zamietnutá samotnou Moskvou. POKRAČOVANIE TU.

Hlaveň tanku namieril na Biľakovu vilu

Ešte v auguste 2012 do okien vily na Timravinej ulici v Bratislave, ktorú obýval niekdajší vysoký predstaviteľ komunistického režimu Vasiľ Biľak, svoju hlaveň namieril tank T-72 zo sovietskej éry. Tank zohnal a pred vilu dopravil poslanec parlamentu Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý tak chcel bývalému komunistickému pohlavárovi pripomenúť 21. august 1968. POKRAČOVANIE ČLÁNKU TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy