Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Koniec odpočúvaniu. Americká NSA už nemôže zbierať dáta o telefonátoch
Zdielať na

Koniec odpočúvaniu. Americká NSA už nemôže zbierať dáta o telefonátoch

WASHINGTON / Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) stratila v pondelok právo zbierať vo veľkom dáta o telefonátoch. Americkí senátori sa totiž nedokázali včas dohodnúť na nových pravidlách, platnosť pôvodného zákona medzitým o 6:00 nášho času vypršala. Biely dom označil prieťahy v Senáte za nezodpovedné. O zbere dát budú senátori rozhodovať najskôr v utorok, napísala agentúra Reuters.

"V kritickom záujme našej národné bezpečnosti musia jednotliví senátori odložiť stranické motivácie a okamžite konať. Americký ľud si nezaslúži nič iné," uviedol Biely dom v prehlásení.

Senát síce na mimoriadnom nedeľnom zasadnutí odsúhlasil začatie debaty o návrhu reformy zákona, ktorá by zber dát obnovila v obmedzenom rozsahu a pod prísnejšou kontrolou. Konečné schválenie o norme však pre námietky senátora a prezidentského kandidáta Randa Paula bude možné najskôr v utorok.

Opustili sieň

Paulov postup kritizovali nielen demokrati, ale aj mnohí republikáni. Senátor John McCain, ktorý je známy tvrdým postojom voči prezidentovi Barackovi Obamovi, prehlásil, že Paul sa viac venuje hľadaniu sponzorov pre svoju prezidentskú kampaň než národnej bezpečnosti. Rada republikánov počas Paulovho prejavu potom, čo vypršala platnosť pôvodného zákona, opustila na protest jednaciu sieň.

"V noci sa začína proces, ktorý skoncuje s masovým zberom dát. Zákon bude nakoniec prijatý, my ale vždy hľadáme tie lepšie stránky, ináč nebude vláda po schválení novej normy môcť zbierať vaše telefónne dáta," povedal Paul po polnoci miestneho času. NSA začala podľa BBC vypínať servery určené k zberu dát už skôr, aby tento termín dodržala.

Bezpečnostné riziko

Napriek tomu, že bude výpadok v programe zrejme len krátkodobý, mohol by podľa predstaviteľov spravodajských služieb predstavovať bezpečnostné riziko. Šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan v nedeľu varoval, že koniec sledovacieho programu nahrá teroristom.

"Vyzývame Senát, aby zaistil, že tento výpadok právomocí bude čo najkratší,"
uviedol v pondelok hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Prezident Barack Obama už skôr prehlásil, že Spojené štáty budú v prípade vypršania platnosti zákona v ohrození.

Spravodajskí experti sú ale podľa Reuters toho názoru, že krátkodobý výpadok bude mať len malý dopad na bezpečnosť krajiny. Vládne agentúry totiž môžu pokračovať so zberom dát v prípadoch týkajúcich sa cezhraničného vyšetrovania, ak s ich zhromažďovaním začali ešte pred vypršaním lehoty.

Patriot Act

Zákon známy pod názvom Patriot Act, ktorý masový zber dát umožňoval, je jedným z protiteroristických opatrení prijatých po útokoch z 11. sebptembra 2001.

Mnohí kritici tvrdili, že norma umožňuje neprípustný zásah do súkromia Američanov. Reformný návrh označovaný ako Freedom Act niektoré časti tohto zákona obnovuje, sledovacie právomoci tajných služieb však výrazne obmedzuje a podriaďuje súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy