Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nebezpečné lietadlá: americkí agenti prepašovali na paluby zbrane i bomby
Zdielať na

Nebezpečné lietadlá: americkí agenti prepašovali na paluby zbrane i bomby

WASHINGTON / Šéf Úradu pre bezpečnosť v doprave (TSA) bol odvolaný zo svojej funkcie. Úrad má na starosti predletovú kontrolu pasažierov. Po internom vyšetrovaní ministerstvo vnútornej bezpečnosti zistilo kritické nedostatky na desiatkach amerických letísk.

Vyšetrovatelia zistili, že cez kontrolu bez problémov prepašovali zbrane, falošné výbušniny a iné zakázané predmety.

Kontroly sa konali na 70 amerických letiskách. len na troch z nich kontrolóri cvičné zbrane a trhaviny objavili.

"Výsledky berieme v rámci nášho úsilia testovať a zlepšovať bezpečnostné techniky veľmi vážne, pretože hrozby sa vyvíjajú," uviedol americký minister vnútornej bezpečnosti Jeh Johnson.

Plastická trhavina

V jednom prípade sa strážnikom nepodarilo odhaliť falošnú plastickú trhavinu, ktorú mal na sebe pripevnenú nastrčený tajný agent.

Tajní agenti prepašovali zbrane cez kontrolu v 67 prípadoch zo 70. Podľa úradníkov agentúry, ktorá test robila ide o 95-percentnú poruchovosť.

"Čísla v tých správach nikdy nevyzerajú v kontexte dobre, ale sú kritickým prvkom v neustálom napredovaní nášho letectva," píše sa v správe Homeland Security, ktorú cituje NBC News.

Nie je to prvýkrát, čo sa dôstojníkom TSA nepodarilo odhaliť falošných teroristov a ich zbrane. Takzvané "Červené tímy" robili kontrolu počas trinástich rokov, častokrát úspešne prepašovali zbrane.

Nepodarená kontrola

Tentokrát sa dôstojníkom nepodarilo odhaliť takmer žiadnu bombu či pištoľ.
"Je to znepokojujúca správa. Otázkou je, ako to môžeme najlepšie zlepšiť bez toho, aby sme zakázali voľný pohyb osôb," povedal pre NBC News bývalý zamestnanec TSA John Pistole. "Je to niečo, pre čo neexistuje dokonalá odpoveď," dodal Pistole.

Johnson taktiež uviedol, že kontrolóri na letiskách dostanú dodatočné školenia že revíziou prejdu aj skenovacie prístroje. Výsledky správy označil za tajné. Dodal, že s námatkovými kontrolami bude jeho úrad pokračovať.

Spánok v batožinovom priestore

Lietadlo spoločnosti Alaska Airlines muselo núdzovo pristáť na letisku v americkom Seattli. Pilot vo vzduchu zistil, že v nákladnom priestore sa zabudol pracovník letiska. Stroj so 176 pasažiermi smeroval do Los Angeles.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy