Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Posledný sovietsky prezident Gorbačov mal autonehodu
Zdielať na

Posledný sovietsky prezident Gorbačov mal autonehodu

MOSKVA / Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov sa v piatok stal účastníkom automobilovej nehody na severozápade Moskvy. Vyviazol bez zranenia. Ruskej spravodajskej agentúra TASS to potvrdila moskovská polícia.

Osemdesiatštyriročný Gorbačov po nehode presadol do iného auta a odišiel. "Michail Gorbačov pri tejto nehode nebol zranený," uviedol policajný hovorca pre agentúru TASS.

Gorbačov bol 14. marca 1990 zvolený za prvého a zároveň posledného prezidenta Sovietskeho zväzu. V rovnakom roku mu udelili Nobelovu cenu za mier.

Politická mapa sveta

Prezidentský úrad bol v ZSSR zavedený ako súčasť takzvanej perestrojky čiže prestavby spoločnosti a politiky "glasnosti", s ktorou Gorbačov prišiel po svojom zvolení generálnym tajomníkom ÚV KSSS v marci 1985.

Zmeny naštartované Gorbačovom postupne viedli k rozpadu sovietskeho impéria a k zmene politickej mapy sveta.

Vražda Nemcova

Pred mesiacom Ruskom otriasla tragédia, pri ktorej kritici súčasného prezidenta Vladimíra Putina hovoria o návrate do sovietskych časov. V centre Moskvy zastrelili bývalé ruské vicepremiéra a kritika Kremľa Borisa Nemcova.

Nemcov zastával funkciu vicepremiéra v 90. rokoch a bol považovaný za možného nástupcu bývalého prezidenta Borisa Jeľcina. Po zvolení Putina prezidentom v roku 2000 sa stal Nemcov jedným z najhlučnejších kritikov jeho vlády. Pomáhal organizovať pouličné protesty a písal o korupcii štátnych úradníkov, uviedla agentúra AP.

Pozrite si reportáž o vražde Nemcova:

Najčítanejšie správy