Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Z najstráženejšej väznice v Ilave sa stáva ubytovňa pre väzňov
Zdielať na

Z najstráženejšej väznice v Ilave sa stáva ubytovňa pre väzňov

ILAVA / Kedysi to bol majestátny hrad, neskôr kláštor a v súčasnosti je to ubytovanie pre nebezpečných zločincov. reč je o najstráženejšej väznici na Slovensku - v Ilave.

Od vzniku väznice uplynulo už 160 rokov. Za ten čas sa v priestoroch vystriedali tisíce odsúdených. Podmienky väzby sa neustále menili. Najnovšie si niektorí väzni doprajú menší luxus.

Cely vymenia za izby, ktoré pripomínajú novopostavenú ubytovňu. Nechýbajú ani kuchynky, spoločenská miestnosť i fajčiareň.

Stošesťdesiate výročie

K 160. výročiu ilavskej väznice dostali odsúdení darček - nové cely.

"Budova je zrekonštruovaná od obvodných múrov po celé zariadenie, ktoré je nové," hovorí vedúci oddelenia logistiky ilavskej väznice Jozef Toman.

"Tým, že sa odovzdáva tento projekt, sa navýši kapacita o 60 miest," dodáva riaditeľ väznice Marián Nosáľ.

Bastión

Priestory takzvaného Bastiónu, v ktorých bola kedysi práčovňa, zrekonštruovali v priebehu niekoľkých mesiacov za 600 000 eur. odsúdení sa môžu tešiť na oveľa vyšší komfort.

"Sú tu ubytovaní odsúdení, ktorých vyberieme," dodáva Toman.

"Na izbách sú umývadlá, sprchy sú spoločné," dopĺňa Nosáľ.

Ako v ubytovni

Ťažké kovové dvere na celách sú minulosťou. Vymenili ich za klasické. Odsúdení sa tak budú cítiť ako v ubytovni. "Na jedného pripadajú 4 metre štvorcové," hovorí Toman.

Pri fajčení cigarety sa môžu kochať výhľadom na Ilavu. V minulosti ale odsúdení také pohodlie nemali. Počas 160-ročnej histórie ústavu sa s nimi zaobchádzalo rôzne.

"Tresty boli iné. Napríklad bitky palicou, uväzovanie na koly," vyratúva zástupca vedúceho výkonu testu Alexander Balucha.

Pokusy o útek

Utiecť sa odtiaľ pokúšali mnohí. Podarilo sa to len málokomu.

"Tých útekov bolo niekoľko. Niektoré vyšli, iné nie. Prvotne to bolo prepílenie mreže a potom si pozväzovali plachty a po nich sa dostali dole," hovorí Balucha.

V súčasnosti sa odsúdení za mrežami nenudia. Môžu sa vzdelávať, navštevovať rôzne krúžky, zahrať si v mrežovanke i pracovať. "Keď niekto zarobí, tak 170 eur," uzatvára Nosáľ.

Pozrite si reportáž priamo z ilavskej väznice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy