Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Väzni v ilavskej väznici písali písomku z matematiky, problém im robí slovenčina
Zdielať na

Väzni v ilavskej väznici písali písomku z matematiky, problém im robí slovenčina

ILAVA / Za múrmi ilavskej väznice si svoje tresty odpykávajú najväčší zločinci. Mnohí z nich pracujú a sú aj takí, ktorí tam začali študovať. Väznica má zmluvu so strednou odbornou školou v Pruskom.

Odsúdení sa za mrežami venujú aj štúdiu. Jedným z predmetov je aj telesná výchova. Majú tu aj najprísnejšie stráženú školskú triedu na Slovensku. Odsúdení v utorok písali polročnú písomku z matematiky.

"Som tu už piaty rok. Rok mám do výstupu. Do školy chodím najmä preto, lebo je to plus do budúcna pre mňa a hlavne ide mi čas," vysvetľuje odsúdený Peter. "Kvôli tomu, že sa niečo naučím, aj kvôli tomu, že je to dobré na podmienečné prepustenie," hovorí odsúdený Slávo.

Tri odbory

"Odsúdení môžu dostať vzdelanie v troch odboroch. Dva trojročné. Mäsiar a záhradník a nadstavbové podnikanie v obchode a službách," vymenováva Peter Macho, vedúci oddelenia výkonu trestu.

Hoci písomka z matematiky im dala zabrať. Za najťažší predmet ju ani zďaleka nepovažujú. Paradoxne najviac problémov im robia jazyky. Okrem angličtiny im dáva zabrať aj slovenčina.

Maturita z väzenia

Učitelia za nimi chodia priamo do väzenia. Učiť sa musia rovnako ako ktorýkoľvek študent na strednej škole. Odpustené nemajú nič.

O štúdium je medzi odsúdenými veľký záujem. O rok chcú preto otvoriť maturitný odbor kuchár. "Učím sa za mäsiara. V zahraničí všade berú mäsiarov," vysvetľuje odsúdený.

"Keď získajú maturitu, nikto nevie, že to získali vo väzení, a teda nie sú potom diskriminovaní pri hľadaní práce," vysvetľuje Macho.

Vo väzení natáčal redaktor Pavol Čertík:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy