Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladík ušiel z väzenia na ostrove vďaka surfu a lopate
Zdielať na

Mladík ušiel z väzenia na ostrove vďaka surfu a lopate

OSLO / Pomocou surfu a umelohmotnej lopaty sa na slobodu doplavil 23-ročný mladík, ktorý sedel v nórskom väzení na ostrove Bastöy za znásilnenie a drogové delikty.

Väznica s nízkou ostrahou na Bastöy sa preslávila tým, že si odsúdenci môžu užívať slastné stránky života. Môžu sledovať filmy, jazdu na bicykli alebo slnenie na pláži.

Surf a lopata

Ploty v nej nie sú a je považovaná za symbol humánnych nápravných metód, ktoré Nórsko presadzuje. Utečenca nepovažujú za nebezpečného. Stratil sa počas noci zo stredy na štvrtok a na pobreží pevniny našli surf a lopatu, ktoré patria väzeniu.

"Vyzerá to na veľkolepý útek. Ale keby to nebol surf, mohlo by to byť niečo iné. Na ostrove nie je problém nájsť niečo, na čom sa dá plávať," povedal agentúre Reuters šéf väzenia Tom Eberhardt. 

Návrat do života

V nápravnom zariadení si trest odpykávajú masoví vrahovia alebo pašeráci drog. Čas trávia pestovaním zeleniny, varením a ďalšími praktickými úlohami, ktoré ich majú pripraviť na návrat do normálneho života.

Veľa z 115 odsúdených nastúpilo na trest vo väzení s vysokým stupňom stráženia a potom požiadalo o preloženie na ostrov Bastöy.

Pokusy o útek tu sú niečim vzácnym a pokiaľ utečenca chytia, na malebný ostrov v Osloskom fjorde sa už nevráti. "Pokiaľ odtiaľto utečie, nie je cesty späť," dodáva riaditeľ väznice.

Kým nórsky väzeň z väznice ušiel, Američania riešili iný problém. Z väznice s  najvyšším stupňom stráženia v americkom mestečku Dannemora ušli dvaja vrahovia. Guvernér štátu New York varoval, že obaja sú pre verejnosť mimoriadne nebezpeční. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy