Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bývalý hajtman David Rath dostal za korupciu 8 rokov
Zdielať na

Bývalý hajtman David Rath dostal za korupciu 8 rokov

PRAHA / Bývalý český hajtman David Rath dostal za korupciu a manipuláciu s verejnými zákazkami trest osem a pol roka väzenia. Prepadne aj jeho majetok v hodnote osem miliónov českých korún. Vo štvrtok o tom rozhodol Krajský súd v Prahe, rozsudok je ale neprávoplatný, Rath sa chce odvolať.

Bývalý poslanec a stredočeský hajtman podľa súdu vzal úplatky pri zakázkach na opravy stavieb a modernizáciu nemocníc. Usvedčilo ho odpočúvanie miestností a telefonátov.

"Informácie z odpočúvania sú takmer stopercentne zreteľné. Pri elektronickej komunikácii nemožno spochybniť, kto s kým komunikoval," uviedol sudca pri odôvodňovaní rozsudku.

Významne tiež pomohla výpoveď podnikateľky Ivany Salačovej, ktorá sa ako jediná z obžalovaných v kauze priznala ku korupcii.

Významná kauza

V prípade korupčnej siete bolo obžalovaných 11 ľudí, pričom deväť z nich si už vypočulo zatiaľ neprávoplatné rozsudky.

Reprofoto Blesk.cz/Zbyněk Pecák

Sudca zatiaľ najprísnejšie potrestal manželov Kottovcov, ktorých označil za hlavných organizátorov korupcie. Vymeral im tresty v dĺžke sedem a pol roka.

Nad ďalšími obžalovanými vyniesol miernejšie verdikty; od trojročných podmienok až po nepodmienečné tresty v dĺžke päť a pol roka.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy