Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
David Rath opustil väznicu, po 1,5 roku
Zdielať na

David Rath opustil väznicu, po 1,5 roku

PRAHA / Vrchný súd v Prahe v pondelok vyhovel sťažnosti exposlanca Davida Ratha a prepustil ho z väzby. Rath, ktorý je obžalovaný z korupcie, strávil za mrežami 18 mesiacov.

Hrozí mu 12 rokov

Podľa súdu už pominuli obavy z toho, že by sa mohol vyhýbať hlavnému pojednávaniu. Informoval o tom Rathov obhajca Adam Černý. Niekdajšiemu šéfovi stredočeského kraja hrozí v prípade viny až 12 rokov za mrežami.

Brány ruzyňskej väzobnej väznice by mal Rath, ktorého obžaloba viní z prijatia úplatku, opustiť do hodiny. Potvrdil to pred 15:00 riaditeľ väznice Ivan Horák. Niekdajší stredočeský župan, ktorému v prípade preukázania viny hrozí až 12 rokov za mrežami, uspel v sťažnosti na väzbu až na štvrtýkrát.

Vrchný súd rozhodol krátko predpoludním. Hovorca súdu Jan Fořt uznesenie nezverejnil s tým, že musí byť najskôr rozoslané advokátom a stredočeskému krajskému súdu, ktorý prejednáva Rathovu kauzu.

V krabici na víno 7 miliónov

Polícia Ratha zadržala minulý rok v polovici mája v Rudnej pri Prahe, keď odchádzal zo schôdzky s ďalšími následne obvinenými. Niekdajšou riaditeľkou nemocncie v Kladne Kateřinou Pancovou a exposlancom Petrom Kottom.

Vtedajší poslanec a župan niesol v rukách krabicu, o ktorej tvrdil, že je v nej víno. Keď ju policajt otvoril, ukázalo sa, že bola plná bankoviek. Podľa polície obsahovala celkom sedem miliónov českých korún. Krátko po zadržaní Ratha vtrhlo policajné komando do domu a zadržalo taktiež Kotta s Pancovou.

Obžaloba označuje Kotta s Pancovou za organizátorov korupcie okolo zákaziek v Stredočeskom kraji. Rath údajne o všetkom vedel a delil sa s nimi o úplatky. Obvineniu čelí aj osem šéfov a manažérov firiem, ktorí sa údajne na manipulovaní zákaziek podieľali. Z tria hlavných obžalovaných momentálne vo väzbe zostáva len lekár Kott. Jeho partnerku Pancovou pustil súd na slobodu začiatkom septembra.

David Rath sa pred súd postavil aj začiatkom augusta. České médiá tento proces označili ako proces desaťročia.Ratha polícia zadržala v roku 2012 so škatuľou od vína, v ktorej mal milióny korún. Obžalovali ho z prijímania úplatkov a korupcie. Spolu s ním je obžalovaných ďalších desať mužov a žien. Pozrite si archívnu reportáž. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy