Jasno
17°
Bratislava
Súd s Davidom Rathom. Obžaloba zavádza, tvrdí obhajca
Zdielať na

Súd s Davidom Rathom. Obžaloba zavádza, tvrdí obhajca

PRAHA / V týchto dňoch celé Česko sleduje proces s obžalovaným vysokopostaveným politikom a exministrom zdravotníctva Davidom Rathom. Ten mal prijať niekoľko miliónov českých korún ako úplatok v škatuli od vína. V megaprocese prvýkrát ukázali novú video-animáciu, ktorá vraj môže dokázať Rathovu vinu.

Exminister zdravotníctva David Rath mal na začiatku silný argument pre svoju obhajobu. Policajný videozáznam totiž snímal najmä jeho a nie tašku, v ktorej si mal niesť peniaze.

Obžaloba nemá žiadne pochybnosti

Rath totiž naznačoval, že s taškou mohol niekto manipulovať a peniaze mu vraj mohli podstrčiť práve zatýkajúci policajti. "Je tam tá krabica vidieť a pred ním bola otvorená a samozrejme tie peniaze tam bolo vidno. Tam nie sú sebemenšie pochybnosti," hovorí štátny zástupca Petr Jirát.

Lenže žalobca Petr Jirát vzápätí súd šokoval. Priniesol totiž druhú nahrávku, ktorá má všetkým ukázať, čo sa vlastne s taškou dialo počas celého zatýkania.

A ak by vraj chceli policajti peniaze podstrčiť, museli by sa k taške priplaziť. Rathov advokát sa však rozčuľoval, že štátny žalobca zatajuje dôkazy. "Postup, ktorý je používaný tzv. novou justíciou, ktorá predkladá dôkazy inokedy, než v dobe, kedy sa s nimi môže obžalovaný zoznámiť," uviedol obhajca Davida Ratha, Adam Černý.

Zavádzajú, tvrdí obhajoba

Sudca sa však rozhodol nový videozáznam prehrať. Ukazuje tú istú situáciu ako na prvom zázname, iba z iného uhlu. A vidieť je všetko. Ak by s taškou niekto chcel manipulovať, Rath by si to musel všimnúť.

"Je zrejmé z tej nahrávky, že bola upravovaná. Keď sa pozorne pozriete na tú nahrávku, tak to nie sú len policajti, ale aj tá krabica je rozviazaná v nejakých prípadoch," dodáva obhajca Černý. Proces bude pokračovať ďalším pojednávaním a vraj by sa už mohli premietať zábery z domovej prehliadky Davida Ratha.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/MAFRA/František Vlček

Súvisiace články

Najčítanejšie správy