Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jeden (ne)obyčajný deň s Davidom Rathom na súde
Zdielať na

Jeden (ne)obyčajný deň s Davidom Rathom na súde

PRAHA / V susednom Česku sa začal proces desaťročia. Pred súd sa postavil vysokopostavený politik a naposledy stredočeský župan David Rath. Polícia ho zadržala pred rokom so škatuľou od vína, v ktorej mal milióny korún. Obžalovali ho z prijímania úplatkov a korupcie. Spolu s ním je obžalovaných ďalších desať mužov a žien.

Vstával skôr než ostatní väzni

V dobe, keď sa pred väznicou v Prahe-Ruzyni začali schádzať prví novinári, David Rath podľa všetkého iba vstával. Budíček mal krátko pred šiestou hodinou rannou. Vstával skôr než ostatní väzni.

"Tieto osoby sa budia skôr, aby sa stihli skôr naraňajkovať. Skôr pripraviť a skôr odísť z väznice," hovorí hovorkyňa väznice Praha-Ruzyně Pavla Bohatová.

Po raňajkách prešiel David Rath zvláštnym skladom, v ktorom majú väzni uložené svoje osobné veci. Tam sa prezliekol z väzenského mundúru do dobre sediaceho obleku a zobral si balíček s desiatou.

"Je to pečivo, nejaké trvanlivé údeniny, paštéka, ovocie, oplátka, liter a pol pitia," dopĺňa Bohatová. Voz s poslancom Davidom Rathom vyrazil z väznice krátko pred siedmou hodinou rannou. Za čiernymi oknami nebolo poslanca vidieť.

David Rath vinu naďalej popiera

Prvý deň procesu začal krátko po deviatej hodine ráno a trval do večera. Prokurátor viac ako hodinu čítal obžalobu. Samotný Rath tvrdí, že je nevinný a celý prípad je iba vykonštruovaný na politickú objednávku.

V prípade, že súd Rathovi a jeho obhajcom neuverí a odsúdi ho, čaká ho 12-ročný pobyt za mrežami.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/MAFRA/Tomáš Krist

Súvisiace články

Najčítanejšie správy