Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Neboli to úplatky, len sponzoring, hovorí David Rath
Zdielať na

Neboli to úplatky, len sponzoring, hovorí David Rath

PRAHA / Proces roka. Tak sa v susednom Česku hovorí o súde s bývalým hajtmanom Davidom Rathom. Za korupciu a prijímanie úplatku mu hrozí 12-ročný pobyt za mrežami.

Peniaze si niesol v škatuli od vína

Všetko sa to začalo minulý rok na jar. Poslanca a stredočeského hajtmana Davida Ratha zadržala, keď si v škatuli od vína niesol 7 miliónov českých korún. Rathova nepomohla ani poslanecká imunita. Skončil vo väzbe, v ktorej čakal na začiatok súdny viac než rok. Proces roka sa začne už túto stredu.

"Pri samotnom hlavnom pojednávaní súd nebude verejnosti brániť v účasti, zároveň ale bude dbať na ochranu práv obžalovaných a vypočúvaných svedkov a taktiež bude dbať o zachovanie dôstojnosti súdneho konania," povedala pre televíziu JOJ hovorkyňa Krajského súdu Praha Zuzana Steinerová.

Novinári tak budú môcť natáčať iba do chvíle, než sa začne čítať obžaloba. Potom bude možné zachytávať iba zvukový záznam. Spolu s Rathom by malo do súdnej siene doraziť ďalších 10 spoluobvinených a celkovo 78 svedkov.

"Predovšetkým sú to svedkov z radov vedúcich i radových pracovníkov Stredočeského krajského súdu. Chceme vypočúvať i pracovníčky z ministerstva pre miestny rozvoj a ministerstva financií v súvislosti s európskymi peniazmi. Ďalej ide o ľudí z manažmentu nemocníc," hovorí štátny zástupca Peter Jirát.

Jirát: Obžalovaní môžu náhle stratiť pamäť

Jirát pre Mladú Frontu Dnes ďalej uvádza, že väčšina z týchto svedkov trpí stratou pamäte a tvrdí, že všetko bolo v poriadku. Tak či tak - obžaloba disponuje množstvom dôkazov proti Rathovi a spol. Ide predovšetkým o odpočúvania, svedectvo jednej z obvinených, ktorá sa rozhodla s policajtmi spolupracovať a ďalej tiež rôzne dokumenty a diáre obžalovaných.

Skupina okolo Davida Ratha mala podľa obžaloby manipulovať s viacerými zákazkami. Väčšinou to boli rekonštrukcie či nákup vybavenia pre niektoré zdravotnícke zariadenia v Stredočeskom kraji.

David Rath mal požiadať o úplatky vo výške 22 miliónov korún. Prevziať si stihol 16, potom ho policajti zadržali. Ďalší dvaja obžalovaní, Kateřina Pancová a Petr Kott, si mali vypýtať viac než 48 miliónov, dostali asi 38. 

K obžalobe sa vyjadruje zatiaľ len David Rath. Okrem iného spochybňuje odpočúvania, v ktorých sa mali obžalovaní baviť o úplatkoch. "Ak sa niekto dohadoval na peniazoch, tak nešlo o úplatky, ale o sponzoring volieb, ktorý nemal nič spoločné so zákazkami," povedal pre Mladú Frontu Dnes David Rath.

To, či sa hlavné pojednávanie podarí sudcovi v stredu skutočne zahájiť, závisí na samotných obvinených. Ti totiž môžu prísť s ospravedlneniami zo zdravotných dôvodov. I keď sa podarí proces odštartovať, bude trvať niekoľko mesiacov.

Téme sa venuje reportér David Mimra. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy