Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vrahovia ušli z prísne stráženej väznice. Strážnikom nechali ironický odkaz
Zdielať na

Vrahovia ušli z prísne stráženej väznice. Strážnikom nechali ironický odkaz

WASHINGTON / Z väznice s najvyšším stupňom ochrany, ktorá sa nachádza v americkom mestečku Dannemora neďaleko hraníc s Kanadou, ušli dvaja vrahovia. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo varoval, že 48 ročný Richard Matt a 34 ročný David Sweat sú pre verejnosť mimoriadne nebezpeční.

Sweat si odpykával doživotný trest potom, ako ho odsúdili za vraždu zástupcu šerifa v okrese Broome z roku 2002. Matt dostal trest 25 rokov potom, ako uniesol a dobil k smrti muža v roku 1997. 

Dvojica mala cely vedľa seba a utiekli v noci na sobotu. V posteli nechali oblečenie a ďalšie predmety, aby to zdiaľky vyzeralo tak, že tam spia. Strážnici ich neprítomnosť zistili až ráno.

Väzni strážnikom zanechali ironický odkaz. "Prajeme vám pekný deň," napísali podľa The Guardian.

Ako z filmu

"Vyšetrovanie odhalilo, že na zadnej strane cely boli vyrezané diery, cez ktoré unikli," uviedol Anthony Annuci z väzenskej správy. Väzni podľa správy použili elektrické ručné náradie. "Následne von pokračovali sériou tunelov, pričom náradie ešte niekoľkokrát použili," dodal Annuci.

SITA


Ako sa väzni k náradiu dostali, zatiaľ nie je známe. Nevie sa ani to, ako mohli poznať cestu cez potrubie a tunely. Na ulicu sa pravdepodobne dostali cez kanál.

Po mužoch pátra v okolí väznice, ktorej sa pre jej odľahlú polohu a chladné podnebie regiónu hovorí aj "Malá Sibír", viac ako 200 policajtov so psami. Do pátrania zapojili aj lietadlá.

Vôbec prvýkrát

Podľa guvernéra Cuoma ide o vôbec prvý útek z oddelenia s najvyššou ochranou vo väznici Clinton Correctional Facility, postavenej v roku 1865. Väzenský komplex leží asi 30 kilometrov od kanadskej hranice. Na cestách v okolí fungujú kontrolné stanovištia.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy