Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Američanka prežila v cele smrti 22 rokov, už je slobodná
Zdielať na
Krimi

Američanka prežila v cele smrti 22 rokov, už je slobodná

PHOENIX / Američanka, ktorá strávila viac ako dve desaťročia v cele smrti, si v pondelok vypočula definitívne oslobodzujúci verdikt. Žena, ktorá bola v roku 1990 odsúdená za vraždu svojho syna, sa podľa výsledkov nového procesu ničoho nedopustila. Predošlý sudca ju totiž poslal za mreže len na základe výpovede nespoľahlivého policajta, uviedla agentúra AP.

Debra Milke z Arizony čakala za mrežami na popravu 22 rokov po tom, čo ju sudca uznal vinnou z vraždy štvorročného syna Christophera. Toho podľa obžaloby v decembri 1989 obliekla do jeho obľúbených šiat a povedala mu, že pôjdu do obchodného domu za Santa Clausom.

Potom ho odovzdala dvom mužom, ktorí dieťa previezli do arizonskej púšte a tam ho zastrelili. Obaja muži boli tiež odsúdení na smrť, proti Milke ale na súde odmietli svedčiť, píše britský denník Daily Mail

Obžaloba za motív činu označila životnú poistku na päťtisíc dolárov. Žena sa tiež podľa prokuratúry už nechcela o syna starať. Zároveň ale chcela zabrániť tomu, aby ho mal v starostlivosti otec.

Odvolací súd predminulý rok pôvodný verdikt zrušil a nariadil nový proces.

Pochybné svedectvo

V ňom teraz sudkyňa Rosa Mroz dospela k záveru, že hlavným a nedostatočným dôkazom obžaloby bolo svedectvo nedôveryhodného detektíva, podľa ktorého sa žena pri výsluchu priznala.

Výpoveď ale nebola nikde zaznamenaná a žena ju pred súdom poprela. Zásadným opomenutím žalobcov podľa súdu bolo, že v pôvodnom procese neuviedli, kto je tým vypočúvajúcim detektívom.

Išlo totiž o muža, ktorý bol neskôr po viacerých postihoch z polície vylúčený a ktorý v iných prípadoch opakovane preukázateľne klamal pod prísahou či používal násilie ako donucovací prostriedok k dosiahnutiu potrebných výpovedí.

Sudkyňa definitívne zrušila obvinenie Milke po tom, čo prokuratúra neuspela so svojim posledným odvolaním.

Debra Milke opäť na súde, konečne padol oslobodzujúci verdikt, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy