Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Väzeň strávil 43 rokov na samotke, teraz ide na slobodu
Zdielať na

Väzeň strávil 43 rokov na samotke, teraz ide na slobodu

LOUISIANA / Súd v americkom štáte Lousiana nariadil prepustenie 68 ročného väzňa Alberta Woodfoxa, ktorý strávil 43 rokov na samotke. Štát Louisiana sa proti verdiktu súdu ešte môže odvolať.

Woodfox bol pôvodne odsúdený za ozbrojenú lúpež. Spolu s dvoma väzňami bol obvinený zo smrti dozorcu počas väzenskej vzbury v apríli 1972.

Trojica z väzenia Angola od začiatku obvinenia popierala. Namietala, že boli vykonštruované a oni sa stali obeťami len preto, že dávnejšie pôsobili v organizácii Čierni panteri.

Posledný z trojice

Prvý z trojice, Robert King, strávil na samotke 29 rokov, až kým ho v roku 2001 prepustili na slobodu. Druhý, Herman Wallace, prežil na samotke 41 rokov. Pred dvomi rokmi ho oslobodili, pretože trpel rakovinou v pokročilom štádiu, píše portál The Telegraph.

Woodfoxa odvolací súd oslobodil už minulý rok v novembri, ale štátne úrady ho vo februári znovu obvinili. V pondelok súd ďalšie pojednávanie zamietol a znovu nariadil prepustenie.

Spravodlivý proces

Okrem toho, že súd v odôvodnení upozornil na Woodfoxov vysoký vek a slabé zdravie, poukazoval tiež na obmedzené možnosti obhajoby pri prípadnom novom procese, pretože väčšina svedkov je po smrti. Súd uviedol, že neverí v zaistenie spravodlivého procesu zo strany štátu. Doplnil, že úrady sú voči Woodfoxovi predpojaté.

Nie je jasné, či sa Louisiana proti verdiktu neodvolá.

Z väznice s najvyšším stupňom ochrany utiekli pred pár dňami dvaja nebezpeční väzni odsúdení za vraždu. Dozorcom zanechali ironický odkaz. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy