Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Nevinný mladík (22) strávil vo väzbe tri roky, spáchal samovraždu
Zdielať na

Nevinný mladík (22) strávil vo väzbe tri roky, spáchal samovraždu

NEW YORK / Kalief Browder, ktorý sedel vo väzbe tri roky bez toho, aby sa vôbec dostal pred súd, spáchal v newyorskom Bronxe samovraždu. Informáciu o smrti potvrdil jeho právnik.

Browder mal 16 rokov, keď ho zatkli pre podozrenie z krádeže batohu. Vo väzbe strávil dva roky na samotke. Podľa jeho advokáta spáchal v sobotu v Bronxe samovraždu, napísal Los Angeles Times.

"Myslím, že to, čo zapríčinilo samovraždu, bolo jeho uväznenie a stovky nocí na samotke, kde mu myši liezli do postele," povedal Browderov právnik Pavol V. Prestia.

"Hladoval, dva týždne sa neosprchoval. Aj to boli faktory, ktoré k tomu prispeli. Nedokázal sa vyrovnať s bolesťou a smútkom. Myslím, že to bolo pre neho priveľa," cituje portál LA Times právnika.

Browder sa stal známym po tom, ako novinárka Jennifer Gonnerman uverejnila rozhovor “Before the Law" (Pred zákonom)v magazíne The New Yorker.

Trval na tom, že je nevinný. Rozprával o tom, ako dva z troch rokov väzby na Rikers Island strávil na samotke. Niekoľkokrát sa pokúsil spáchať samovraždu ešte predtým, ako ho v máji 2013 prokuratúra zbavila viny.

517 dní

Jeden zo senátorov za štát New York v októbri povedal, že Browderov prípad "nie je jediným". Podľa správy z roku 2013 priemerná dĺžka vyriešenia prípadu v Bronxe bola 517 dní.

"Akýkoľvek systém, ktorý posiela do väzenia nevinných, je nespravodlivý a neamerický," tvrdí senátor Daniel Squadron. "Kalief Browder strávil tri roky na Rikers, lebo systém v jeho prípade zlyhal," dodal.

Keď Browder vyšiel z väzby, bojoval so životom. "Keď vyšiel von a prvýkrát som ho stretol, bol celý zlomený. Ukazoval som mu, ako funguje počítač, chcel sa zamestnať," dodáva Prestia.

Na facebooku existuje aj skupina "Spravodlivosť pre Kalief Browdera":

facebook: Justice for Kalief Browder

Liečba na psychiatrii

Po prepustení začal študovať, no po prvom semestri na Bronx Community College školu opustil, liečil sa na psychiatrii. V rozhovore pre The New Yorker povedal, že sa cíti zničený.

Browder v máji vypovedal a podal žalobu na rôznych úradníkov. Podľa jeho právnika bol prípad na ceste k urovnaniu.

Neprávom odsúdený bol aj Čech Lukáš. Vo väzení si odsedel dva aj štvrť roka. odsúdili ho za pokus o vraždu kaderníčky. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy