Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dánska polícia obvinila dvoch mužov v súvislosti s útokom v Kodani
Zdielať na
Zahraničie

Dánska polícia obvinila dvoch mužov v súvislosti s útokom v Kodani

KODAŇ / Dánska polícia obvinila dvoch zadržaných mužov z napomáhania útočníkovi, ktorý cez víkend v Kodani zabil dvoch civilistov a zranil päť policajtov. Sudca im nariadil desaťdňovú väzbu.

Podozrivým z teroristických útokov je Omar El-Hussein, ktorý sa narodil v Dánsku palestínskym rodičom. Polícia ho zabila pri prestrelke v nedeľu ráno po tom, ako v sobotu začal strieľať na umeleckú kaviareň, kde usporiadal debatu o slobode slova švédsky umelec Lars Vilks.

Toho moslimovia kritizujú za karikatúry proroka Mohameda. Vilksovi sa pri incidente nič nestalo, útočník ale zabil 55 ročného muža a zranil troch policajtov. 

V noci na nedeľu atentátnik strieľal aj pred synagógou v centre Kodane. O život tu pripravil židovského civilistu a zranil dvoch policajtov.

Jeden páchateľ, dva útoky

Polícia po zneškodnení ozbrojenca oznámila, že oba útoky má na svedomí jeden človek, ktorý pravdepodobne konal sám. Neskôr doplnila, že pri razii v internetovej kaviarni zadržala dvoch mužov, ktorých v pondelok obvinila z napomáhania útočníkovi.

"Títo dvaja sú obvinení z napomáhania a skutkov v súvislosti so streľbou v kaviarni Krudttonden a na ulici Krystalgade," píše sa v policajnom vyhlásení.

Obhajca jedného z mužov dánskym médiám potvrdil, že sú muži obvinení preto, že strelcovi poskytli útočisko a pomohli mu zbaviť sa zbrane.

Polícia nič nepotvrdila, ale ani nepoprela. Vyšetrovatelia sa momentálne sústredia na hľadanie svedkov, ktorí útočníka videli.

Ďalší z obhajcov vyhlásil, že sudca oboch mužov poslal na desať dní do väzby. Prokurátor ale pre nich žiadal štyri týždne na samotke.

Zvyšovanie bezpečnostných opatrení

Útoky v Kodani vyvolali medzinárodnú vlnu odsúdenia, ale aj ďalšie obavy o bezpečnosť v Európe. Francúzsky premiér Manuel Valls napríklad oznámil, že mimoriadne bezpečnostné opatrenia prijaté po januárových útokoch v Paríži, ktoré si vžiadali 17 mŕtvych, budú v krajine platiť tak dlho, pokým to bude nutné.

Zvýšenie stupňa ohrozenia zvažuje aj Švédsko. Určité kroky už údajne podniklo.

Pozrite si video:

SITA

Zdielať na

Najčítanejšie správy