Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Pri teroristických útokoch v Kodani zomreli traja ľudia
Zdielať na

Pri teroristických útokoch v Kodani zomreli traja ľudia

KODAŇ / Pri dvoch streleckých útokoch v Kodani zomreli traja ľudia a päť Ďalších bolo zranených. Terčom prvej streľby sa stala kaviareň, kde sa konala debata o slobode slova a islamizme. Druhá streľba sa odohrala pred synagógou v centre mesta.

Sobotný útok bol zameraný proti diskusii o hraniciach slobody prejavy, ktorú zorganizoval v Kodani švédsky karikaturista Lars Vilks. O život prieišl päťdesiatpäťročný civilista, traja policajti boli zranení. Vilks bol dlhodobo terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram proroka Mohameda s telom psa z roku 2007.

Streľba pred synagógou

V noci si život civilistu a dvoch zranených policajtov vyžiadala streľba pred synagógou na ulici Krystalgade v centre Kodane. Útočník zasiahol mladého Žida do hlavy a dvoch policajtov do ruky a do nohy. Civilista podľahol zraneniam hlavy.

Do akcie boli zapojení aj ťažkoodenci:

SITA

Zatiaľ sa nevie, či oba incidenty spolu súvisia. Polícia následnej spustila rozsiahlu policajnú akciu s cieľom chytiť páchateľa.

Jedna obeť je výsledkom streľby v jednej z kodaňských štvrtí. "Polícia sledovala istú adresu vo štvrti Nörrebro. V jednom okamihu tam prišiel človek, ktorý mohol byť pre políciu zaujímavý v súsvislosti s vyšetrovaním. Policajti ho oslovili a on začal strieľať a zabili ho," uviedla vo vyhlásení polícia. 

Tridsať percent obyvateľov tejto štvrte tvoria prisťahovalci alebo ich potomkovia.

Podľa denníka Berlingske Tidende polícia teraz vyšetruje, či zastrelený človek mohol byť páchateľom atentátu na debatu v kaviarni Krudttönden a pred synagógou.

Ťažkoodenci aj vrtuľníky

Do policajnej akcie sa v noci zapojili ťažkoodenci a vrtuľníky. Uzavretá vlaková stanica Nörreport Station neďaleko synagógy už funguje, oblasť okolo nej je stále uzavretá. Vo štvrti Nörrebro sa stále nachádza množstvo policajtov.

Sobotný útok na umeleckú kaviareň označil miestne úrady za terorizmus. Násilie v Kodani odsúdili Spojené štáty americké a zároveň ponúkli pomoc pri vyšetrovaní.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy