Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Streľba vo Francúzsku, útočníci pálili zo samopalu na policajtov
Zdielať na

Streľba vo Francúzsku, útočníci pálili zo samopalu na policajtov

MARSEILLE / Na predmestí francúzskeho mesta Marseille, v Castellane, sa v pondelok doobeda spustila prestrelka. Incident sa odohral len niekoľko hodín predtým, ako má mesto navštíviť francúzsky premiér Manuel Valls.

Svedkovia hovoria o maskovaných mužoch s kuklami na hlavách, ktorí okolo pol jedenástej doobeda spustili paľbu zo samopalu Kalašnikov. Nie sú hlásení žiadni zranení.

Miestne úrady potvrdili, že išlo o prestrelku drogových gangov. Následne mali muži strieľať i na policajtov. Podľa informácií denníka Le Parisien  bolo útočníkov desať. 

Na mieste zasahovali elitné policajné jednotky a vo vzduchu lietala helikoptéra. Jednotky sa stiahli po tretej hodine poobede. Na mieste zostala len menšia skupina, ktorá má zaisťovať bezpečnosť.

Na internete sa krátko po zverejnení informácií objavili aj fotografie z miesta incidentu.

Twitter

Incident sa odohral práve v deň, kedy má Marseille navštíviť francúzsky premiér Manuel Valls s ministrom vnútra Bernardom Cazaneuvom. Tí mali, paradoxne, prísť pochváliť dobré výsledky zaisťovania bezpečnosti v tomto prístavnom meste.

Strach z terorizmu

Streľba v Marseille prichádza iba mesiac potom, ako Francúzskom otriasol teroristický útok v budove satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. K atentátu, pri ktorom zahynulo dvanásť ľudí, sa prihlásila jemenská odnož teroristickej organizácie Al-Káida.

O deň neskôr zahynula pri ozbrojenom strete polície s dvomi útočníkmi v Montrouge na juhovýchodnom okraji Paríža policajtka. Polícia prípad vyšetrovala ako teroristický čin i keď sa spojenie s útokmi v redakcii týždenníka nepotvrdilo.

Týždeň po útokoch v Charlie Hebdo vzbudili paniku informácie o rukojemníckej dráme na pošte neďaleko hlavného mesta. Útočník vyzbrojený samopalom tu zajal dvoch ľudí. Polícia ho po zhruba dvoch hodinách zadržala a rukojemníkov oslobodila. Terorizmus vylúčili.

Pozrite si video z miesta incidentu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy