Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Výročie tragédie vo väznici: Od masakry v Leopoldove ubehlo už 24 rokov
Zdielať na

Výročie tragédie vo väznici: Od masakry v Leopoldove ubehlo už 24 rokov

LEOPOLDOV / Z väznice v Leopoldove utieklo sedem nebezpečných väzňov. Pri úteku spoza mreží skupinka agresívnych trestancov zavraždila piatich dozorcov a jedného spoluväzňa. Od najsmutnejšej tragédie v histórii slovenského väzenstva v pondelok uplynulo presne 24 rokov.

Rok a pol od vzbury v slovenských väzniciach išlo z časti o logické vyústenie porevolučnej dezilúzie vo väzenstve. Sen o slobode mnohých, najmä odsúdených za ťažké zločiny, sa nenaplnil. Amnestiu od vtedajšieho prezidenta Václava Havla nedostali.

Sedem väzňov sa odhodlalo na krvavý útek, ku ktorému došlo 23. novembra 1991. Akciu plánovali necelé dva mesiace. Skupinu viedol Tibor Polgári, ktorý ako prvý zaútočil spolu s Milošom Urigom na dozorcu svojho oddielu.

"Jeden z nich povedal, že zabijeme policajta. Všetci ho bodneme nožom. Bude mať sedem rán a nikto sa z toho nevyvlečie," priznal prepustený odsúdený Václav Fedák.

Sedem rán

Dozorca František Sloboda dostal sedem rán nožom do hrudníka. Jeho uniformu is obliekol Polgári.

Následne spútali ďalších dvoch dozorcov, ktorí útok prežili. Prezlečení v uniformách vnikli do operačného strediska na hlavnej bráne väznice. Tam brutálne zavraždili Igora Jošta, Milana Galbavého, Mariána Zennera a Milana Černého. Nebezpeční väzni boli na úteku len 20 hodín.

"Polgári strieľal z auta samopalom. Strieľal na policajtov, čo nás prenasledovali," dodáva odsúdený.

Smerovali do Austrálie

Zločinci mali namierené do Poľska, odkiaľ sa chceli loďou dostať do Austrália. Pri úteku ale urobili fatálnu chybu. Nasadli na vlak, ktorý ich zobral späť do Leopoldova. Na stanici ich chytili policajti.

Všetkým siedmim trestancom súd odklepol vysoké tresty. Polgári, Uriga a Havran dostali doživotie. Posledný z nich sa krátko po rozsudku v cele obesil.

Ako prvého z aktérov leopoldovskej masakry prepustili pred šiestimi rokmi Václava Fedáka. Odsedel si za mrežami 19 rokov.

"Je mi to veľmi ľúto, ale neviem to už zmeniť," pripúšťa.

Na slobode

Na slobodu sa dostali už aj Vladimír Duda a Dalibor Bajger.

Doživotne odsúdeným Polgárimu a Urigovi tento rok súd zamietol obnovu konania. Okrem nich je vo väzení už iba posledný aktér masakry - Bartolomej Botoš, ktorý sa zrejme dostane na slobodu v roku 2017.

Od leopoldovskej masakry ubehlo už 24 rokov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy