Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štefan Harabin opäť prehral, sudcovia inšpekciu podržali
Zdielať na

Štefan Harabin opäť prehral, sudcovia inšpekciu podržali

BRATISLAVA / Štefan Harabin v utorok prehral ďalší súboj. Po tom, čo skončil ako predseda trestnoprávneho kolégia, jeho kolegovia zvrátili i jeho rozhodnutie o nelegálnosti inšpekcie ministerstva vnútra. Harabinov názor sa nezmenil a naďalej hovorí o zastrašovaní sudcov.

"Je toto možné? Je toto právny štát?," bránil sa Štefan Harabin proti svojmu odvolaniu a zmene pracovného rozvrhu ešte pred týždňom.

V utorok sa rozhorčoval aj nad výsledkom hlasovania zjednocovacieho trestného kolégia. Sudcovia rozhodovali o tom, ktorý z rozdielnych pohľadov dvoch sudcov na inšpekciu ministerstva vnútra je správny. Priklonili sa k Harabinovmu odporcovi.

"Trestnoprávne kolégium v plnom rozsahu podporilo legálnu pôsobnosť inšpekcie policajného zboru," povedal Ivan Sulej z kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky."Toto je medzinárodná hanba na úrovni OSN," bránil svoj názor Harabin. "Som sklamaný z toho, že niektorí sudcovia dokázali podľahnúť tlaku," dodáva. 

Jeden hlas rozhodol

Hlasovanie bolo tesné. Sudcovia podržali inšpekciu s rozdielom jediného hlasu. Podľa nového šéfa trestného kolégia to ale nie je problém.

"Tí, ktorí hlasovali za sa za pol roka budú hanbiť," tvrdí Harabin. "História si pamätá iba víťazov," oponuje minister Robert Kaliňák.

Harabin sa opiera o medzinárodné právo či správu OSN, ktorá kritizuje podriadenosť inšpekciu ministerstvu. Minister vnútra Robert Kaliňák v tom ale problém nevidí.

Záväznosť pre sudcov nie je záväzná. Nevylúčili ani, že by sa do budúcna mal zmeniť zákon.

Štefan Harabin opäť prehral, pozrite si reportáž Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy