Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Harabin kritizuje inšpekciu ministerstva vnútra. Je nezákonná, tvrdí
Zdielať na

Harabin kritizuje inšpekciu ministerstva vnútra. Je nezákonná, tvrdí

BRATISLAVA / Slovensko ma problém s inšpekciou, ktorá vyšetruje konanie príslušníkov policajného zboru. Podľa predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina je táto inštitúcia nezákonná. Aj preto Najvyšší súd oslobodí každého policajta, stíhaného inšpekciou. Pred pár dňami takto súd zbavil obžaloby z korupcie mladého košického expolicajta.

Na Slovensku môžu príslušníkov policajného zboru trestne stíhať, prípadne aj obviniť, len vyšetrovatelia úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

Aj košického expolicajta Matúša D. inšpekcia svojim vyšetrovaním dostala až na súd, ktorý ho minulý rok poslal do väzenia. Najvyšší súd ho ale teraz oslobodil. "Pokiaľ súdy na Slovensku neoslobodia týchto inšpekciou stíhaných ľudí, či už cez Najvyšší súd alebo cez ústavný súd, tak každý jeden, ktorý sa obráti na Štrasburg, bude na tisíc percent úspešný. Slovenská republika bude platiť ťažké peniaze, ak okamžite nepristúpi k náprave tohto stavu a nebude rešpektovať judikatúru štrasburského súdu," vysvetlil predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

Podľa neho, čím skôr Slovensko tento stav zmení, tým lepšie. "Štrasburská judikatúra hovorí, že táto inšpekcia má byť úplne nezávislá aj na policajnom zbore, aj na ministrovi vnútra," dodáva.

"Ministerstvo vnútra aj naďalej trvá na tom, že Inšpekcia ministerstva vnútra je oprávnená na trestné stíhanie príslušníkov policajného zboru," vyhlásila hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Nezávislá inšpekcia

Česká republika si, aj pre judikáty štrasburského súdu, spravila poriadky so svojou policajnou inšpekciou už pred štyrmi rokmi. "Vznikla v podstate nová Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov, ktorá je absolútne nezávislá, nepodlieha ministerstvám. Riaditeľa menuje predseda vlády," potvrdila hovorkyňa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov Radka Sandorová. 

Najvyšší súd takto nerozhodol po prvýkrát. Pred časom taktiež oslobodil obžalovaného policajta, ktorého trestne stíhala inšpekcia ministerstva vnútra.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy