Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štefan Harabin: Neverí prezidentovi, ani svojej šéfke
Zdielať na

Štefan Harabin: Neverí prezidentovi, ani svojej šéfke

BRATISLAVA / Spor o dôveryhodnosti justície naberá na obrátkach. Už budúci týždeň sa rozhodne o tom, či Štefan Harabin bude šéfovať trestnému kolégiu Najvyššieho súdu. V utorok sa obul nielen do svojej šéfky, ale i do prezidenta. Kiska navštívil Najvyšší súd a jeho šéfku pochválil, že zvyšuje jeho dôveryhodnosť. Harabin má ale iný názor.

Prezident sa v minulosti vyjadril, že odchod "harabinizmu" zlepší dôveryhodnosť súdnictva. V utorok bol vo svojich vyjadreniach naopak opatrný. Tému rozhovoru so šéfkou Najvyššieho súdu nekonkretizoval.

"Nebudem sa vyjadrovať k jednotlivým osobám, len zopakujem to, čo som povedal. Každý jeden na každom svojom poste plne v rámci svojich kompetencií a možností musí spraviť všetko pre to, aby sme tú dôveru súdnictvu vrátili," povedal prezident Andrej Kiska. "Myslím si, že činnosti Najvyššieho súdu by prospelo, ak by mal nového predsedu," uviedla predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Rokovanie

Šéfka Najvyššieho súdu má jasno v tom, že po kontroverzných rozhodnutiach kolégia, ktorému šéfuje jej predchodca Štefan Harabin, zrejme dôjde k jeho výmene. Rokovať budú už budúci týždeň.

"Keď niekto je naviazaný na služobný mobil a služobné auto, tak robí takého prúsery, porušuje zákon v prospech politikov," predseda Trestného kolégia Národnej rady Slovenskej republiky Štefan Harabin.

Hoci väčšina je presvedčená, že jeho odstavením stúpla dôveryhodnosť súdnictva, on má iný názor.

"Švecová sa riadi verejnou mienkou a politikmi. Svojím spôsobom je to chudera. Môže sa stať, že skončí na psychiatrii a mňa z toho budú obviňovať," ozrejmil Harabin. "Nebudem reagovať," boli slová Švecovej.

Vyjadril svoj postoj

Prezident bol v utorok vo svojich vyjadreniach zdržanlivý, Harabin dal naopak svoj postoj jasne najavo.

"Ja som prišiel v prvom rade, ako funguje Najvyšší súd a oceniť snahu predsedníčky, aby sa vrátila dôveryhodnosť súdnictvu," Kiska.

"Slovenská republika útočí na Slovenskú republiku. Mám si takého človeka vážiť ako prezidenta? On je skutočne rozmýšľajúci v rovine úžerníckych úrokov, nič viac," povedal Harabin.

Úžera

O úžere hovoril Harabin na adresu prezidenta už v začiatkoch, kedy Kiska verejne kritizoval jeho negatívny vplyv na reputáciu súdnictva. Sám sa ale nedôveryhodný necítil.

O tom, či Štefan Harabin zostane šéfom rozhodnú už budúci týždeň. On je presvedčený, že vedenie súdu porušuje zákon a jeho rozhodnutia boli v súlade so zákonom.

"Budem žiadať, aby bolo zasadnutie kolégia verejné, lebo tam odznejú fakty," uzavrel Harabin.

Štefan Harabin neverí Švecovej ani Kiskovi, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy