Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Posledná rozlúčka so záchranármi, na pohrebe boli stovky ľudí
Zdielať na

Posledná rozlúčka so záchranármi, na pohrebe boli stovky ľudí

POPRAD / Na poslednú rozlúčku so záchranármi prišli stovky ľudí. Rozlúčiť sa so štyrmi záchranármi, ktorí zomreli minulý piatok pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji, prišli nielen kolegovia, ale i ľudia, ktorí ich nepoznali. Pohreb sa konal v konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Ešte pred začiatkom pohrebu sa so záchranármi prišli rozlúčiť ich kolegovia.

Do kondolenčnej knihy sa podpísali mnohí ľudia.

Na pohreb prišli aj stovky tých, ktorí záchranárov nepoznali.

"Nech je táto rozlúčka vyjadrením ľudského spolucítenia s pozostalými," boli prvé slová spišského biskupa Štefana Sečku.

Príhovor mal aj Milan Hoholík, konateľ popradskej spoločnosti ATE. "Je to moja najťažšie úloha prihovoriť sa," začšal svoj príhovor. "Neboli to len zamestnanci, boli to talenty a zanietlivci. Chlapci, dúfam, že ma počujete. Boli ste najlepší," hovoril so smútkom v hlase.

Podľa náčelníka  hasičského a záchranného zboru Jozefa Janiga boli horskí a leteckí záchranári vždy to najlepšie, čo mohlo k pacientovi prísť.

"Celý Poprad, celé námestie by mohlo byť zaplnené ľuďmi, ktorí im vďačia za svoje životy," boli slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Nad truhlami záchranárov preletel poslednýkrát záchranársky vrtuľník.

Osudný pád

Na palube vrtuľníka bol záchranár Martin Svitana, lekár Marek Rigda a stroj riadil pilot Ľubomír Majerčák. Lokalizovať miesto im pomáhal náčelník horskej služby Dušan Leskovjanský.

Posádka letela pomôcť desaťročnému chlapcovi, ktorý spadol do rokliny. Na miesto už neprišli.

Približne 150 metrov od miesta, kde bol zranený chlapec, sa vrtuľník zrútil k zemi. Na miesto vyrazili ďalší záchranári, no svojim kolegom už pomôcť nedokázali.

Vyšetrovanie ešte stále prebieha. Jednou z pravdepodobných verzií je, že sa rotor vrtuľníka zamotal do neoznačeného elektrického vedenia.

Všetci štyria muži mali za sebou mnoho záchranných akcií a zachránených ľudských životov. Boli to nielen skúsení záchranári, ale aj skvelí ľudia. Pacientov ošetrovali ale aj povzbudzovali a dávali im nádej na život. Ten svoj však v piatok stratili.

Posádka

Ľubomír Majerčák, skúsený pilot, ktorý pred rokmi prežil pád vrtuľníka, sa opäť postavil na nohy a vrátil späť, aby viedol záchranársky vrtuľník a pomáhal.

HZS

Operátor Martin Svitana vždy presne vedel, čo robiť, aby bezpečne zabezpečil pacienta aj lekára na navyják a tak sa dostali bezpečne preč.

HZS

Lekár Marek Rigda bol mediálne najznámejší letecký záchranár. Nielenže ošetroval a zachránil mnohé životy ale aj radil v reportážach televízie JOJ, ako sa zodpovedne správať v prírode.

HZS

Dušan Leskovjanský, náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji. Na svojich ramenách zniesol mnohých zranených.

HZS

"Keď mi z dispečingu volali, že padol vrtuľník, neveril som tomu. Volal som Dušanovi. Telefón muzvonil, ale už nezdvíhal," dodal Janiga.

Posledná rozlúčka so záchranármi, pozrite si reportáž:

Posledný prelet záchranárskeho vrtuľníka nad truhlami obetí, pozrite si video: 

Záchranárom zvyknú ľudia hovoriť, že sú anjeli. Štyria z nich odišli v piatok 17. júla do neba. Pre zdrvených záchranárov sa na chvíľu zastavil svet. Rodinu ľudí, ktorí pomáhajú tým, čo sú v núdzi, opustili tí, s ktorými často bývali naviazaní na jednom lane. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy