Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Záchranári sa so svojimi štyrmi kolegami rozlúčia vo štvrtok v Poprade
Zdielať na

Záchranári sa so svojimi štyrmi kolegami rozlúčia vo štvrtok v Poprade

SLOVENSKÝ RAJ/TATRY / Len sekunda stačila na to, aby štyria skúsení záchranári prišli pri tragickej piatkovej leteckej havárii o život. Plaču sa neubránili ani tvrdí chlapi, ktorí s nimi pracovali. Muži sa pre tragédiu len veľmi ťažko vracajú do bežných koľají. Rozlúčka so záchranármi sa uskutoční vo štvrtok o 10:00 v konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Na palube vrtuľníka bol záchranár Martin Svitana, lekár Marek Rigda a stroj riadil pilot Ľubomír Majerčák. Lokalizovať miesto im pomáhal náčelník horskej služby Dušan Leskovjanský.

Posádka letela pomôcť desaťročnému chlapcovi, ktorý spadol do rokliny. Na miesto už neprišli.

Približne 150 metrov od miesta, kde bol zranený chlapec, sa vrtuľník zrútil k zemi. Na miesto vyrazili ďalší záchranári, no svojim kolegom už pomôcť nedokázali.

Vyšetrovanie ešte stále prebieha. Jednou z pravdepodobných verzií je, že sa rotor vrtuľníka zamotal do neoznačeného elektrického vedenia.

Ťažké chvíle

Obete leteckého nešťastia v rokline Slovenského raja vyslobodili v sobotu zo zničeného vrtuľníka.

V spolupráci s hasičmi a horskou službou sa podarilo vytiahnuť telá mužov. Následne ich transportovali z miesta nehody.

Pre záchranárov to ale boli ťažké momenty. "Pre všetkých je to ťažké,  pretože s týmito záchranármi, či už leteckými alebo horským záchranárom, boli v pravidelnom kontakte a na mnohých zásahoch spolupracovali," informoval minister vnútra Ivan Netík.

Jednou z verzií vyšetrovanie je, že sa rotor zamotal do elektrického vedenia, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy