Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kráľa Rómov, Róberta I., odvolali. Vraj nič nerobil
Zdielať na

Kráľa Rómov, Róberta I., odvolali. Vraj nič nerobil

NOVÉ ZÁMKY / Rómsky kráľ Róbert I. zohrieval trón ešte len niečo vyše roka a už ho oň obrali. Rozhodli o tom účastníci kongresu rómskeho národa v Nových Zámkoch. Stalo sa tak vraj preto, lebo nerobil chyby. Tie, podľa kráľovského ministra Ravasza, nerobil preto, lebo nerobil vôbec nič.

Rómsky kongres, ktorý sa uskutočnil v sobotu v Nových Zámkoch mal prívlastok prvý. Jeho účastníci sa zároveň rozhodli odvolať aktuálneho rómskeho kráľa.

Róbert I. bol zvolený len pred rokom a v sobotu  takmer 400 Rómov rozhodovalo o jeho dovolaní. Dôvodom je vraj kráľovské ničnerobenie. "Nebol schopný vypracovať organizačný poriadok, vajdovia nemajú pracovnú náplň," hovorí Jozef Ravazs z Organizácie kráľovský dvor a kráľovská rada.

Drogový test

Po úvodnom privítaní sa pôvodný 9-bodový program scvrkol na odvolávanie. Vajdovia vo svojich vystúpeniach zväčša v rómčine uvádzali hlavné dôvody. "Kráľ Botoš, v úvodzovkách, vymenováva so svojím poradcom pánom Horváthom nových vajdov, ktorí sú narkomani. Keď to chce pán Botoš a pán Horváth vyvrátiť, nech to dokážu, nech si spravia drogový test a vtedy ich uznám," povedal vajda z Komárna Karol Rafael.

Samotnému podpisu predchádzalo počítanie prítomných vajdov, zišla sa ich tu necelá dvadsiatka. Rozhodli, že odvolajú z kresla rómskeho kráľa Róberta I. Ten si túto informáciu nevypočul, keďže pozvanie na I. kongres rómskeho národa neprijal.

Podpis radcu

Návrh nadobudne právoplatnosť, až keď naň pribudne podpis jedného z dvoch kráľovských radcov. Z rodinných dôvodov sa ospravedlnil len jeden z nich.

Na mieste bola redaktorka Drahu Dobrovicsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy