Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rómsky kráľ Robert I. má strach. Tvrdí, že sa proti nemu chystá sprisahanie
Zdielať na

Rómsky kráľ Robert I. má strach. Tvrdí, že sa proti nemu chystá sprisahanie

BRATISLAVA / Rómsky kráľ tvrdí, že sa proti nemu chystá sprisahanie. Je presvedčený, že ho zradili muži, ktorí mu na jeho korunovácii držali plášť a podávali korunu. Zdá sa, že v radoch najvyššie postavených Rómov na Slovensku došlo k závažnej nezhode.

Rómsky kráľ, vlastným menom Robert Botoš, sa stretol s vajdami z celého Slovenska. Hovoril o zrade. "Spikli sa proti nám určití Rómovia, ktorí neprávom použili moje kráľovské erby a moje kráľovské slovo," povedal.

Túto sobotu by sa mal konať prvý rómsky kongres na Slovensku. Program kongresu má mať 6 bodov. Piaty je odvolávanie rómskeho kráľa Robera I. a v poslednom chcú odvoliť nového kráľa.

Občianske združenie

Takéto odvolanie kráľa však údajne nie je možné. "Som toho názoru, že jeho miesto, to kráľovstvo, nemôže nikto zobrať. Lebo ja som mu to dal," myslí si Jendo zo Senca, predchádzajúci kráľ.

"Pozývajú ľudí, ako oni keby boli kráľovská rada. Ale oni nie sú. Ja som ich odvolal, už sú odvolaní," tvrdí Robert I. Na pozvánke je podpísaný Ravasz, ktorý tvrdí, že právne je všetko v poriadku. Pod názvom Kráľovská rada si totiž dal prednedávnom zaregistrovať občianske združenie.

Kompetentní sú tu

"Ja používam právom tento názov, kráľovská rada a zakazujem ho podľa zákona každému druhému používať," hovorí Ravasz. "Nie sú kompetentní, aby toto zhromaždenie oni zhromažďovali. Zároveň by som vyzval ostatných Rómov, aby tento kongres ignorovali v plnej miere," vyzýva prvý minister kráľovského dvora Pavol Horváth.

"Tam nepôjdu kompetentní ľudia. V celej republike najkompetentnejší ľudia sedia tu. Oni sú len takí niktošovia, júdáši novodobí, ktorí zhanobujú náš celý národ," tvrdí Robert I.

Veľké konflikty

Kráľ Robert Prvý vraví, že sa mu chcú pomstiť, pretože sa odmietol zúčastniť na kupčení s volebnými hlasmi Rómov v najbližších parlamentných voľbách. Reč bola aj o obavách medzi stretmi prívržencov oboch táborov.

"Práve preto chcem oboznámiť celý národ, lebo tam môže dojsť ku veľkým konfliktom," tvrdí Botoš.

Na stretnutí vajdov bol redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy