Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rómsky vajda chcel predávať volebné hlasy, skončil za mrežami
Zdielať na

Rómsky vajda chcel predávať volebné hlasy, skončil za mrežami

BRATISLAVA / Pred európskymi voľbami chcel rómsky vajda s nevestou predať tisíce hlasov Rómov z okolia. Namiesto 20 tisícového úplatku ich ale čaká niekoľkomesačné väzenie. Rozhodol o tom Najvyšší súd.

"Chalani mi hovorili a ukázali ľudí, ktorí prišli a ponúkali hlasy. Poslali sme ich ale preč," hovorí členka strany SaS Jana Cigániková.

Žena opisuje deň, keď jej rómsky vajda Štefan Fatona a jeho nevesta prišli vo Veľkom Mederi ponúkať hlasy. Samozrejme, pýtali si finančnú odmenu vo výške 20 tisíc eur. Najprv za túto sumu ponúkali 4 tisíc hlasov, neskôr až o tisícku viac.

"Zobrala som telefón a zapla nahrávanie. Išla som za nimi a oslovila ich. Nahrala som celý rozhovor," dodáva Cigániková.

Nato ho záznam odovzdala polícii. Tá pri preberaní úplatkov nič netušiacich Rómov rovno zadržala. Dvojica sa nakoniec k činu priznala.

Nesúhlas s trestom

Pár sa postavil pred súd, no s verdiktom spokojný nebol. Preto sa spis dostal na Najvyšší súd.

Rómsky vajda obišiel s nepodmienečným trestom 8 mesiacov. Jeho nevesta má o polovicu kratší pobyt za mrežami. Obaja sú recidivisti, vajda bol doteraz 14-krát odsúdený, nevesta päť ráz.

"Rozsudok považujú za prísny, no rešpektujeme ho," uviedol ich obhajca Ladislav Pongrác.

Iný názor má prokurátor Špeciálnej prokuratúry. "Uložený trest je adekvátny. Vzhľadom na kriminálnu minulosť oboch obžalovaných," uviedol.

Rómsky vajda s nevestou chceli zarobiť na hlasoch Rómov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy