Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Korupcia v zdravotníctve. Každý štvrtý pacient zaplatí lekárom niečo pomimo
Zdielať na

Korupcia v zdravotníctve. Každý štvrtý pacient zaplatí lekárom niečo pomimo

BRATISLAVA / Korupcia na Slovensku má vysoký výskyt. Problém je aj v samotných občanoch, ktorí si častokrát neuvedomujú, že ak niekomu úplatok dajú, nesú za to zodpovednosť. Polícia každoročne odhaľuje viac a viac prípadov.

"Národná kriminálna agentúra minulý rok vzniesla obvinenie za korupciu v 141 prípadoch, čo je v porovnaní s rokom 2013 o 37 prípadov viac," uviedla hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová.

NAKA vyšetrovala niekoľko korupčných škandálov. Na Zvolenskej technickej univerzite mal prijať dekan jeden fakulty od matky študenta úplatok. Obvineniu čelí aj sedem pracovníkov bratislavského katastra za prednostné vybavenie žiadostí o informácie.

Na nepríjemné otázky musí odpovedať aj prednosta kliniky detskej urológie, ktorý mal prijať od rodičov pacienta najmenej 500 eur.

Práve korupcia v zdravotníctve je známa. "Podľa prieskumu v roku 2012 každý štvrtý pacient zaplatí lekárom niečo pomimo. Ale iba 4 percentá platia úplatky preto, že si ich lekári vypýtajú," uviedla projektová koordinátorka TIS Zuzana Dančíková.

"V drvivej väčšine prípadov to boli bežné prípady, vybavovanie PN-ky, kde išlo o úplatky v hodnote 5, 10 eur, čiže to boli všeobecní lekári," dodala Dančíková.

Ľudia mlčia

Korupciu v zdravotníctve pritom nahlási len mizivé percento ľudí. Trestné je pritom ako podplácanie, tak aj prijímanie úplatku. Výhovorka, že lekár si úplatok vypýtal a pacient mu ho zo strachu radšej zaplatil, neobstojí pred žiadnym orgánom činným v trestnom konaní.

"V momente, keď sa pacient stretne s tým, že si od neho lekár vyžiada úplatok, mal by obrátiť na políciu," uzavrela Dančíková.

Korupcia v zdravotníctve je známa, no nie riešená:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy