Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Paška dostal od opozície poslednú šancu, inak ho chcú odvolať
Zdielať na

Paška dostal od opozície poslednú šancu, inak ho chcú odvolať

BRATISLAVA / Zdá sa, že vojna slovenskej opozície s vedením parlamentu sa tak skoro neskončí. Napriek tomu, že opozičné strany sa opakovane pokúšajú vrátiť do programu svoje návrhy zákonov, ktoré im Smer vyhodil, šéf parlamentu im popoludní poslal jasný odkaz.

V utorok zmizlo z rokovania parlamentu jedenásť opozičných návrhov. "Som toho názoru, že predložené návrhy zákonov súvisia s kampaňou v komunálnych voľbách," uviedla 9. septembra podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková.

Opozícia  na protest už dva týždne za takmer nič nehlasuje. S výnimkou Mikuláša Dzurindu. "Maľujú ma ako absentéra. Pridal som sa k opozícii tak, že si vylepšujem štatistiku a hlasovania sa zdržiavam," uviedol Dzurinda.

Bugár: zdravý rozum sa nevráti

Proti ale hlasuje 82 poslancov Smeru a to v prípade, že niektorý poslanec z opozície navrhne, aby sa niektoré vyradené návrhy zákonov vrátili na rokovanie. "Tým pádom grémium rozhodlo aj o tom, že zdravý rozum sa do vedenia parlamentu nevráti," myslí si Béla Bugár.

"Pán predseda Paška je zrelý na odvolanie prakticky od momentu, kedy prišiel do funkcie. Tam je iba otázka, čo bude poslednou kvapkou," tvrdí poslanec Martin Poliačik.

"Ja si veľmi dobre pamätám, ako mi brali slovo. Dnes sa tí istí ľudia tvária, že deštruujeme parlamentný systém. Nie, chceme ho mať efektívny a aby sa naplnil hlavne vládny program," tvrdí predseda parlamentu Pavol Paška.

Posledná šanca

Kým opozícia zaútočí na predsedu parlamentu, dajú mu ešte jednu šancu. Musí zaradiť vyradené body späť na októbrovú schôdzu. Igor Matovič si myslí, že ak zaradené nebudú, tak Slovensko už nie je parlamentnou demokraciou. "Podáme návrh na odvolanie šéfa parlamentu," dodal Bugár.

"Viete, čo je princípom parlamentarizmu? Že keď sa väčšina rozhodne, že to tak bude, tak to tak bude," dodáva Paška. Čo na takýto spôsob demokracie hovorí ústava, zrejme čoskoro rozhodne Ústavný súd. Poslanci na podaní usilovne pracujú.

"Právo má byť reálne, takže parlament návrh musí prerokovať. Nemusí ho schváliť, rozhoduje väčšina, to je v poriadku," uviedol poslanec Daniel Lipšic.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy