Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda opäť rokuje, témou sú školenia expertov i predsedníctvo v Rade EÚ
Zdielať na

Vláda opäť rokuje, témou sú školenia expertov i predsedníctvo v Rade EÚ

BRATISLAVA / Na úrade vlády v stredu rokujú o predsedníctve Slovenska v Európskej únii v roku 2016, ako aj o vysielaní ecpertov na školenia do Organizácie pre ekomonickú spoluprácu a rozvoj. Na programe je i návrh na odvolanie a vymenovanie členov Rady vlády Slovenskej republiky pre protidrogovú politiku.

Približne 15,6 mil. eur investuje v budúcom roku štát do príprav na predsedníctvo Slovenska v Európskej únii v druhej polovici roku 2016.

Budeme musieť zaplatiť zvýšený počet slovenských diplomatov v Bruseli, jazykové vzdelávania pre niektorých zamestnancov štátu či nákupy počítačov. Vyplýva to zo správy o výdavkoch na prípravu predsedníctva Slovenska v Rade Euróspkej únie, ktorú v stredu schválila vláda.

Najviac peňazí dá štát na dočasné pracovné miesta, ktoré vzniknú v súvislosti s predsedníctvom, a na našich diplomatov v Bruseli. V belgickej metropole začnú pribúdať už od septembra tohto roka, do druhej polovice roka 2015 ich tam príde takmer sedemdesiat.

Platiť im budeme nielen cestovné, ale aj výdavky na prenájom. Na takzvané osobné výdavky tak dá v budúcom roku štát takmer jedenásť miliónov eur.

Zaplatiť treba aj zamestnancov štátu, ktorí sa učia po anglicky a francúzsky či chodia na tréningy zručností.

Rezort zahraničia chce spustiť webovú stránku predsedníctva či nakúpiť rôzne propagačné materiály. Zaobstarať bude treba aj notebooky, počítače, tablety, mobily či multifunkčné zariadenia na kopírovanie a skenovanie.

Vybudovať sa napríklad má videokonferenčná sieť medzi centrálou a zastúpením v Bruseli, čím sa má docieliť rýchlejší prenos informácií medzi oboma kľúčovými bodmi.

Zatiaľ nie je známe, koľko zaplatí štát v súvislosti s predsedníctvom v roku 2016.

Školenia v OECD

Ministerstvá budú môcť vysielať svojich odborníkov na niekoľkomesačné stáže do Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Slovensko by malo s organizáciou podpísať memorandum o krátkodobých stážach expertov vlády v OECD. Návrh schválila vláda.

Memorandum je podľa predkladacej správy primárne určené pre ústredné orgány štátnej správy.

"Krátkodobé stáže expertov vlády Slovenska v OECD by mali prispieť k posilneniu inštitucionálnych vzťahov, umožniť získať skúsenosti z práce v renomovanej medzinárodnej organizácii a podieľať sa na príprave jej výstupov, zvládnuť metodiku práce a podobne. Perspektívne môžu vytvoriť potenciál pre zamestnanie slovenských expertov v OECD," píše sa v návrhu memoranda.

Stáže, ktoré by trvali od troch do šiestich mesiacov, by Slovensku mali pomôcť aj pri príprave na naše predsedníctvo v EÚ v druhej polovici roka 2016.

Financovať ich budú jednotlivé ministerstvá, ktoré svojich expertov vyšlú. Podobné memorandá podpísalo OECD aj s inými členskými štátmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy