Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Slovo ministra. Sľuby sa sľubujú a...
Zdielať na

Slovo ministra. Sľuby sa sľubujú a...

BRATISLAVA / Každá výmena ministrov by mala priniesť zmeny. Zvyčajne sa očakáva, že pozitívne. No to ešte neznamená, že nový minister dodrží to, čo sľúbil jeho predchodca. Príkladom je ministerstvo školstva. Kým bývalý minister učiteľom sľúbil zvýšenie platov, jeho nástupca tento sľub zmietol zo stola.

"Jedna celá dva násobku priemerného platu občanov Slovenskej republiky by mal mať učiteľ v roku 2016." Takýto sľub dal bývalý ministra školstva  Dušana Čaplovič učiteľom minulý rok. Teda v čase, keď bol na čele rezortu.

Dnes však jeho slová, ako sa zdá, nemajú žiadnu váhu. V lete ho nahradil jeho stranícky kolega Peter Pellegrini a na sľuby svojho predchodcu sa vraj  fixovať nechce. "Minister urobí všetko preto, aby sa platy zdvihli o 5 percent. Nezávisí to však len od neho," tvrdí hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Ksenzsighová.

Učitelia už minulý rok vedeli, že  na sľub Dušana Čaploviča sa sa  spoliehať netreba. Buď majú veštecké schopnosti, alebo si už za posledných 24 rokov  vypočuli od 16 ministrov školstva stovky sľubov.

"Neverím. Určite nie," hovoria. "Keď minister začne robiť nejakú prácu, príde iný minister a ten to chce urobiť lepšie," hovorí šéf školských odborárov Pavel Ondek.

A tak stále dokola. To, čo sa teraz stalo na ministerstve školstve, sa tu podľa politológov deje bežne.  Pritom v krajinách s vyspelou politickou kultúrou je bežné, že dokonca aj iné vlády nadväzujú na sľuby svojich predchodcov.

"U nás  tento princíp neplatí, dokonca ani u ministrov, ktorí sú z rovnakej politickej strany," vysvetľuje politológ Martin Klus. Za to minister Pellegrini, poučený súčasnými udalosťami, si dá zrejme väčší pozor. "Minister nebude veľa sľubovať, ale bude ukazovať reálne výsledky," dodáva Ksenzsighová.

Súvisiace články