Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensku chýbajú učebnice, tie najdrahšie platia rodičia
Zdielať na

Na Slovensku chýbajú učebnice, tie najdrahšie platia rodičia

BRATISLAVA / Mnohým školám napriek rozbehnutému školskému roku stále chýbajú učebnice. Ide najmä o knihy určené pre výuku angličtiny a ministerstvo školstva dáva od tejto problematiky ruky preč.

"Tradične nám chýbajú učebnice jazykov anglického a aj nepovinného nemeckého," tvrdí riaditeľ základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave Gabriel Kalna.

"Dáme objednať osemdesiat kusov, príde nám dvadsať až tridsať," hovorí riaditeľka základnej školy na Ostredkovej ulici Erika Drgoňová.

"Chýba nám dejepis pre druhý ročník a chýba úplne celá etika," riaditeľka ZŠ Jeséniová Mária Pozorová.

Učiť sa jazyky...

Najväčším paradoxom je však zrejme to, že napriek tomu, že stále dookola počúvame, aké dôležité je, aby sa deti učili cudzie jazyky, takto výučbu angličtiny či nemčiny podporuje samotné ministerstvo školstva.

"Ministerstvo školstva v tejto chvíli učebnice nezabezpečuje, pretože školy si samé zvolia aký druh učebníc chcú používať a preto si ich aj nakupujú samé," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová.

Najdrahšie knihy platia rodičia

Ministerstvo rozdeľuje učebnice na nimi schválené a odporúčané predmety. Schválené učebnice školám dodávajú zadarmo, odporúčané si už ale musia kúpiť. A práve medzi ne patria aj cudzie jazyky.

"K nemeckému jazyku nedostávame učebnice vôbec a musia si ich rodičia zakúpiť a takisto nedostávame pracovné zošity k anglickému jazyku," hovorí Gabriel Kalna.

Otázkou ostáva, prečo práve učebnice cudzích jazykov sú iba odporúčané a teda, kupujú ich rodičia. "Tie učebnice cudzích jazykov sú jedny z najdrahších učebníc na trhu," predpokladá dôvod riaditeľka ZŠ Ostredkova Erika Drgoňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy