Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Český minister školstva chváli náš systém, inšpiráciu berie za rieku Moravu
Zdielať na

Český minister školstva chváli náš systém, inšpiráciu berie za rieku Moravu

BRATISLAVA / Slovenský minister školstva Dušan Čaplovič a jeho český kolega Marcel Chládek vymysleli, že by sa nám v školách hodili spoločné dvoj-jazyčné učebnice. Vraj naše deti už tým druhým nerozumejú. Český minister školstva si chce domov odniesť aj náš prepracovaný školský systém.

Dvojjazyčné knižky

Rampouch, kedlubna, velbloud. To sú slová, ktoré slovenské deti poznajú len málokedy. Žiaci už nevedia jazyk toho druhého. Hovoria o tom všetci. Ministri školstva plánujú československé knižky, z ktorých by sa učili.

"Prírodovedné obory a technické obory. Z jednej strany bude česká pasáž a keď otočíte, tak tá istá pasáž bude v slovenčine," hovorí český minister školstva Marcel Chládek. "Na rad by mohla prísť aj učebnica spoločná v oblasti dejín," dopĺňa slovenský minister školstva Dušan Čaplovič.

Najedli sa v školskej jedálni

Nové československé učebnice by tak mohli prísť do lavíc od školského roka 2015. Ministri si na to ruku podali a následne ochutnali kuchyňu školskej jedálne. "Tak viete, kto je zvyknutý na váru, ten zje. Ale nájdu sa aj výnimky, ale snažíme sa variť tak ako naše mamy varili," povedala kuchárka.

S plnými bruchami sa pokračovalo v rokovaní. Náš systém vzdelávania sa totiž českému ministrovi zapáčil natoľko, že by z neho chcel mnohé veci prevziať. Máme lepšiu ochranu učiteľov, aj duálny systém. Slovenské platy učiteľov si však za rieku Moravu zobrať nechce. "To nie, ale ja predpokladám, že slovenské platy taktiež porastú hore," dodal Chládek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy