Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci mali adaptačný týždeň, opozičné body skončili v koši
Zdielať na

Poslanci mali adaptačný týždeň, opozičné body skončili v koši

BRATISLAVA / Po letných prázdninách zasadlo plénum Národnej rady 9. septembra. Počas prvého školského mesiaca by mali poslanci rokovať dvanásť dní. Rovnaký rozsah práce je naplánovaný aj na október.

V úvode septembrovej schôdze parlamentu Smer-SD vyradil 10 opozičných návrhov zákonov z rokovania národnej rady, keďže sa podľa vládnej strany týkali komunálnych volieb.

Naopak, novelu banského zákona, ktorá zakazuje ťažbu zlata kyanidovou metódou, či novelu stavebného zákona, ktorá má obmedziť bilbordy pri cestách, Smer-SD z rokovania nevyradil, hoci sa podľa opozičných poslancov rovnako týkajú problémov miest a obcí a predkladajú ich poslanci Smeru-SD, ktorí budú kandidovať v novembrových komunálnych voľbách.

Smer je opojený mocou

"Na začiatku schôdze ste arogantne ukázali opozičným poslancom, že nemajú právo prekladať návrhy. Tento zákon je vyslovene šitý na komunálne voľby, jednou z jeho predkladateliek je pani Laššáková a návrh sa týka oblastí, kde žije," komentoval novelu banského zákona poslanec Mostu-Híd Zsolt Simon. Smer-SD tak podľa neho ukazuje svoju opojenosť mocou.

"Presne tento zákon je určený pre komunálne voľby, aby sa poslanci Smeru mohli ukázať aspoň trochu v pozitívnom svetle," konštatoval poslanec OĽaNO Igor Hraško.

Poslanci mali adaptačný týždeň, ktorý sa začal zostra. Pozrite si priloženú reportáž Dáriusa Haraksina:

Vyšší plat ako má premiér

Podľa poslanca KDH Júliusa Brocku zákonodarcovia Smeru-SD nezastupujú v parlamente občanov a svojich voličov, ale v prvom rade seba. Pripomenul, že vládna strana vyradila z rokovania parlamentu aj návrh, aby poslanci NR SR mohli poberať za pôsobenie vo viacerých verejných funkciách iba jeden plat.

Teraz podľa Brocku viacero poslancov Smeru-SD poberá za viacero funkcií vyšší plat ako premiér.

Jeden mandát stačí

"Nehovorte nám, že je to predvolebná kampaň. My sme tento návrh avizovali už skôr," bránil sa jeden z predkladateľov novely banského zákona Ján Senko (Smer-SD).

Vyradené opozičné návrhy presadzovali napríklad zavedenie princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií.

Zákaz advokátskej praxe

Smer-SD vyradil aj návrhy, podľa ktorých by poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat, respektíve aby sa kvórum pre platnosť referenda znížilo z 50 na 20 percent.

Šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková vyhodila zo septembrovej schôdze i novelu, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Podľa Laššákovej sa komunálnych volieb týka aj novela, ktorá mala zakázať poslancom vykonávať advokátsku prax. Vyradila aj návrh na dvojkolovú voľbu starostu a primátora ako aj novelu, ktorá mala umožniť nezávislým kandidátom v komunálnych voľbách nominovať do volebných komisií svojich ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy