Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V parlamente hlasoval len Smer, opozícia naďalej štrajkuje
Zdielať na

V parlamente hlasoval len Smer, opozícia naďalej štrajkuje

BRATISLAVA / Tichá vojna v parlamente pokračuje. Opozícia naďalej nehlasuje za žiadne zákony.

V piatok v parlamente rokovali o banskom zákone. Vládny Smer zakázal ťažbu zlata metódou kyanidového lúhovania. Ťažba sa nebude dať povoliť ani referendom. Firmy ťažiace zlato si budú musieť hľadať inú technológiu ťažby. 

Rokovania pokračovali schvaľovaním príspevku vojnovým sirotám. Štát by mal odškodniť takéto osoby. Vyplýva to z návrhu zákona o poskytnutí jednorazového príspevku.

Cieľom zákona odškodniť vojnové siroty tých účastníkov protifašistického a protinacistického odboja, ktorí počas bojov padli, boli zajatí, popravení či zomreli na následky zranení. Takýchto sirôt by malo byť na Slovensku približne štyristo, presné počty poslanci nevedia.

Odmeny paralympionikov

Poslanci tiež rokovali o novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Týkať sa má najmä odmenených paralympionikov, ktorých podľa schválenej novely o odmeny neoberú. 

"Pri vyplatení odmeny dochádza k situáciám, keď je týmto oceneným športovcom peňažný príspevok na kompenzáciu buď odňatý, alebo je znížená jeho výška, pretože táto odmena sa započítava do príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím," vysvetlili vládni poslanci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy