Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci sa nachystali na Lajčáka, vychŕlia naňho otázky o Ukrajine
Zdielať na

Poslanci sa nachystali na Lajčáka, vychŕlia naňho otázky o Ukrajine

BRATISLAVA / V stredu rokujú i poslanci. Venujú sa zákonu o štátnej štatistike či zákonu o príspevku poskytovanom z eurofondov. Okrem toho chcú opoziční poslanci zasypať otázkami o Ukrajine ministra zahraničných vecí.

Diskusiu otvoria návrhom zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálných a investičných fondov. Materiál, ktorý pripravil rezort financií, upravuje viaceré mechanizmy.

Dôvodom schválenia navrhovaného zákona sú zmeny viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

Otázky na Lajčáka

Poslanci prerokujú aj novelu zákona o štátnej štatistike, podľa ktorej sa komunikácia bude vykonávať takmer výhradne elektronickou formou.

Parlamentné výbory dnes budú diskutovať aj o situácii na Ukrajine. Opoziční poslanci sa rozhodli, že ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zasypú otázkami.

Výbory by mali prijať uznesenie, o ktorom budú poslanci v piatok diskutovať v pléne.

Znášanie sankcií spoločne

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nechce, aby Slovensko bolo palicou, ktorou bude niekto Vladimíra Putina biť po hlave a zároveň bude jediné, ktoré bude za to platiť. Ako povedal Lajčák v stredu členom zahraničného a európskeho parlamentného výboru, v Únii by sa sankcie proti Rusku mali znášať spoločne.

"Slovensko patrí k najviac zraniteľným krajinám, pretože sme energeticky závislí na Rusku. Inak na sankcie reaguje Írsko alebo Slovensko, Maďarsko a Rakúsko," povedal.

Sankcie Európskej únie podľa Lajčáka prispeli k prerušeniu bojov a mierovým rokovaniam. "Chceme, aby Únia bola v zahraničnej politike solidárna a férová a teda, aby každý znášal dôsledky sankcií," konštatoval.

Priateľ Ukrajiny

Situácia na Ukrajine je podľa Lajčáka veľmi zložitá. Slovensko podporuje diplomatické riešenie krízy. Od parlamentných volieb očakáva stabilizáciu situácie na Ukrajine.

"Slovensko je priateľom Ukrajiny. Ukrajinskí predstavitelia to tak vnímajú. V našom záujme je, aby Ukrajina bola stabilnou a prosperujúcou krajinou. Ukrajine musíme pomôcť, lebo je a bude náš sused," vyhlásil Lajčák s tým, že Slovensko pomohlo výrazne Ukrajine reverzným tokom plynu.

"Urobili sme to na vlastné náklady. Tým sme výrazne zvýšili energetickú bezpečnosť Ukrajiny," povedal. Zároveň pripomenul, že Slovensko poslalo Ukrajine tri zásielky humanitárnej pomoci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy