Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bitky, modriny a strach. Aj váš partner môže byť tyran
Zdielať na

Bitky, modriny a strach. Aj váš partner môže byť tyran

BRATISLAVA / Chystáte sa vy alebo vaše dieťa urobiť veľký životný krok a vstúpiť do manželstva? V poslednej dobe sa objavuje veľa tragických prípadov, v ktorých zohráva úlohu týranie. Ako ale včas rozpoznať, že naša polovička môže mať neskôr násilnické sklony?

Z rozprávky sa stal horor

"Búchal na stenu a kričal na ňu. Mala s manželom veľmi ťažký život lebo ju bil. Mala z toho depresie," povedala suseda týranej ženy, ktorej príbeh sa stal len nedávno. Takýto prípad nie je žiaľ jediný.

Na začiatku to bola láska až za hrob. Jeden pre druhého by urobili všetko. Neskôr sa však rozprávkový vzťah zmenil na život v strachu z človeka, ktorého tak milovali. Teraz im ubližuje a ohrozuje ich život. Takýto smutný príbeh prežívajú milióny žien po celom svete.

Čo ich prezradí

Rozpoznať ľudí, ktorí majú sklony týrať svojich partnerov je podľa odborníkov veľmi náročné. Tyrani však predsa len majú spoločné znaky. "Agresívni jedinci, sa zo začiatku skrývajú za zaľúbenosť. Postupom času však prídu konflikty a jeho agresivita sa prejaví naplno," vysvetľuje psychiater Miroslav Čerňan.

"Takýto muži majú väčšinou nízke sebavedomie, nízku sebadôveru, ktorú si kompenzujú týraním. Môžu mať stereotypné predstavy o nadradenosti mužov nad ženami," dodáva psychologička Nina Jančovičová.

Extrémna žiarlivosť. To je jeden z ďalších spoločných znakov. "O každom mužovi v mojom okolí si manžel myslel, že je môj milenec. Otravoval všetkých v mojom okolí," povedala nám jedna z týraných žien, ktorý pred niekoľkými rokmi počas rozvodu psychicky týral jej chorobne žiarlivý manžel výhražnými esemeskami.

Závislosť na partnerovi

Veľmi veľa tyranov podľa súdneho znalca vyrastie práve v rodinách, kde funguje výchova len jedného rodiča. "Ak muža vychováva len matka, môže to u neho spôsobiť snahu o nadvládu, kontrolu a dozor," upresňuje psychiater Miroslav Čerňan. Ak vidia takýto muži vo svojej rodine týranie, môžu to preniesť aj do svojej vlastnej rodiny v budúcnosti.

Vo vzťahu však môže vzniknúť aj extrémna závislosť na partnerovi. Vtedy sa jeden prehnane, priam agresívne dožaduje toho druhého a lipne na ňom. Aj najmenší konflikt môže skončiť násilím. Odborníci radia pri domácom násilí prekonať strach z partnera a obrátiť sa na rôzne organizácie, ktoré možno dokážu nielen ženám zachrániť život.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy